Naslovnica Papa Franjo Na početku godine papi već prijete dva autogola

Na početku godine papi već prijete dva autogola

1368
0

2018. godina bila je na više načina teška godina za papu Franju zbog erupcije novih skandala povezanih sa svećeničkim zlostavljanjima u nekoliko dijelova svijeta, te sada i vijesti da je argentinski biskup, koji je došao raditi u Vatikan na osobni poziv pape Franje, također optužen za seksualno zlostavljanje.

Zapravo, slučaj biskupa Gustava Zanchette mogao bi se pretvoriti u rijetki dvostruki “autogol” za papu, stvarajući mu rane na dva ključna reformska fronta: krizi zlostavljanja i obvezi prema većoj financijskoj transparentnosti i odgovornosti u Vatikanu.

Slučaj Zanchetta započeo je u srpnju 2013. godine, kada ga je papa imenovao biskupom Orána u sjevernom dijelu Argentine. Tri godine kasnije Zanchetta je napustio biskupiju, pozivajući se na zdravstvene probleme. Franjo je prihvatio Zanchettinu ostavku samo tri dana nakon što je ponuđena u kolovozu 2017., sugerirajući mnogim promatračima da je došlo do žurbe kako bi ga što prije izvukli iz Orána. 18 mjeseci nakon napuštanja biskupije, Zanchetta je u osnovi bio čovjek bez zemlje, koji je letio ispod radara bez jasne uloge ili zadatka. Zatim je u prosincu 2017. Vatikan objavio da je papa Franjo imenovao svog zemljaka za novu ulogu “procjenitelja” u Upravi baštine Apostolske stolice (APSA), odjelu koji nadzire većinu Vatikanskih financijskih sredstava.

Budući da APSA nikada prije nije imala procjenitelja, tada je bilo nejasno što bi Zanchetta zapravo trebao raditi i, iskreno, do danas to ostaje pomalo nejasno. Talijani su pretpostavljali da je imenovanje bilo ono što se kolokvijalno zove parcheggio, ili “parkirno mjesto”, sve dok se ne nađe neko bolje rješenje za biskupa Zanchettu.

Ali, nedavno su lokalni mediji u Argentini izvijestili da su tri svećenika vatikanskom nunciju u Argentini podnijeli optužbe protiv Zanchette- zbog zloporabe moći, ekonomskog zlostavljanja i seksualnog zlostavljanja u sjemeništu u Oránu.

Novi glasnogovornik Vatikana, Alessandro Gisotti, objavio je u petak da su optužbe nastale tek posljednjih mjeseci, što jasno upućuje na to da papa Franjo nije znao za njih kada je Zanchetti ponudio posao u Vatikanu.

Gisotti je također izjavio kako 54-godišnji Zanchetta neće obavljati nikakve vatikanske dužnosti dok traje istraga.

Evo zašto slučaj Zanchetta može stvoriti percepciju dva “autogola”, tj. zabijanje lopte u vlastitu mrežu, za papu.

Prvo, 2019. će biti ”biti ili ne biti” godina – u kojoj se papa konačno mora suočiti sa skandalima svećeničkog zlostavljanja. Prošla godina je obilježena velikom krizom u Čileu, velikim izvješćem porote Pensilvanije, skandalom oko bivšeg kardinala Theodora McCarricka i optužbama koje je bivši papin izaslanik u SAD-u javno obznanio, a prema kojem je i sam papa sudjelovao u zataškavanju.

Papa također ima u vidu krizno zasjedanje s predsjednicima biskupskih konferencija iz cijelog svijeta zbog krize seksualnog zlostavljanja. Susret bi trebao trajati od 21. do 24. veljače, a papini saveznici su ga privatno najavili kao priliku da papa povrati inicijativu.

Ako se taj sastanak bude odvijao pod oblakom percepcije da je papa osigurao pokriće u Vatikanu za nekog Argentinca koji je pobjegao od optužbi za zlostavljanje, bilo svjesno ili ne, to bi moglo potkopati njegove napore da krene naprijed. Umjesto veličanja dobrobiti bilo koje inicijative o kojoj će biskupi raspravljati, papin novi komunikacijski tim mogao bi cijelo vrijeme ‘gasiti’ požare vezane za aferu Zanchetta.

Slučaj Zanchetta također postavlja pitanja o ozbiljnosti papinih financijskih reformi, u vrijeme kada je većina promatrača već zaključila da je papa Franjo, uz najbolju volju, odustao.

Stoga je i za svećeničko zlostavljanje i za financijske reforme papa nedvojbeno otvorio 2019. već gubeći 0-2. Dobra vijest za papu je da je još rano, a godina pred nama priuštit će mu mnoge prilika da se vrati u igru.

Analiza John Allana, vatikanskog dopisnika za portal Crux