Naslovnica Crkva Na pomolu olakšanje pristupa crkvenom ‘razvodu’

Na pomolu olakšanje pristupa crkvenom ‘razvodu’

3843
0

John Allen Jr. u svom članku potvrđuje ono što sam već sumnjao, da će na nadolazećem sinodu, priča o razvedenim i ponovno vjenčanim parovima u Crkvi završiti s kompromisom u kojem će se proširiti mogućnosti za dobivanje crkvenog poništenja braka.

Doktrinarno, ne može se ništa mijenjati. Crkveno učenje o svetosti i nerazrješivosti braka je jasno i nepobitno. Oni koji žele olakšati pristup pričesti razvedenim i ponovno vjenčanim parovima (misli se na drugi brak, op.) nemaju velikog manevarskog prostora, osim ako ne žele učiniti veliku štetu Crkvi i izravnim zapovijedima našeg Gospodina da ono “što je Bog sjedinio, nitko ne razdvaja.”

No Papa i kardinali teško mogu završiti ovu sinodu sa statusom quo jer bi tako sve nade za promjenama i reformama, koje su potaknuli među modernistima bile izgubljene. Zato će se tražiti kompromisno rješenje, a jedino moguće je olakšati proces kod crkvenog poništenja braka.

Nemojte me krivo shvatiti, postoje brakovi koji se nikada u stvarnosti nisu ni dogodili i doista su ništavni zbog realnih okolnosti. Proces poništenja braka je potreban. No, bojim se kako će se vrata toliko široko otvoriti da će u budućnosti gotovo sve molbe biti prihvaćene.

Primjer nam dolazi iz Italije. Tamo su, 15. veljače na konferenciji crkvenih pravnika u talijanskoj regiji Liguriji, pravnici zatražili da se proširi lista razloga po kojima se može odobriti poništenje braka.

Konkretno, ovi crkveni odvjetnici predložili su dodavanje “Mamma-izma” na popis, što označava situaciju u kojoj su supružnici potpuno pod utjecajem jednog od svojih roditelja. Obično je to, prema pravnicima, mama – zbog koje izostaje slobodna volja jednog od supružnika.

Kako god netko označio “mamma-izam”; kao pravni ili psihološki koncept, to ilustrira želju mnogih katoličkih dužnosnika da poništenje učine više user-friendly. (A ako se mamaizam uzme u obzir ne treba ni reći kakvo će ludilo nastati.)

A budimo iskreni, bez obzira na tekst naputka koji će doći sa sinode, poruka će biti jasna i glasna svim progresivnim biskupima i njihovim pomoćnicima koji se bave crkvenim poništenjima diljem svijeta. Podijelite ih koliko možete. I mnogi će učiniti upravo to. Možemo očekivati da će se crkveno poništenje braka u Njemačkoj i nekim drugim zemljama odobriti milijunima ljudi, i to za najbanalnije izgovore. I brzo će se pročuti: nabavite svoje katoličke razvode, jeftino i jednostavno.

Ako se to dogodi, mislim da će Crkva učiniti više štete za brak u ovom jednom slučaju nego cijeli pokret za priznanje homoseksualnog braka.

Nema jednostavnih odgovora na ovo pitanje, ali ima loših. Ako Sinoda misli da je jednostavan odgovor olakšati procese za poništenje braka, možete biti uvjereni da je odgovor vjerojatno gori od problema koji nastoje riješiti.

(Izvor: Mathew Archbolda s bloga Creative Minority Report;  bostonglobe.com)