Naslovnica Crkva Na pomolu reforme u Svetoj Stolici

Na pomolu reforme u Svetoj Stolici

666
0

Uoči tjedna u kojem bi grupa od osam kardinala, zaduženih za reforme u rimskoj kuriji, trebala konačno dati svoje konkretne prijedloge, sjetio sam se odlomka iz knjige John Allen-a All the Pope’s Men, u kojoj otprilike piše:

Za razliku od drugih birokratskih struktura sa sličnim odgovornostima, državno tajništvo Svete Stolice je ili nevjerojatno efikasno, ili nevjerojatno preopterećeno, ovisi kako se gleda. Američko ministarstvo vanjskih poslova, na primjer, zapošljava 11.000 ljudi, od kojih su 9.000 u Washingtonu. Od njih se pola bavi politikom i analizom. Drugi odjel vatikanskog Državnog tajništva, koje se bavi istim ili sličnim poslovima, zapošljava svega 30 ljudi. Pod ovim uvjetima, čudo je da su vatikanski bilateralni odnosi i diplomatske aktivnosti toliko profesionalne i uspješne kao što jesu. Stručnjak menadžmenta Peter Drucker je jednom izjavio kako je Sveta Stolica jedna od najefikasnijih organizacija u povijesti, uz General Motors i Prusku vojsku. Kada bi omjer državnih službenika prema broju Amerikanaca bio isti kao službenika Kurije prema broju katolika, cijeli Američki državni aparat bi imao svega 588 zaposlenika.

Ali, što je tu je. Reforme su, kažu nam, nužne. Samo se nadamo da se iza njih ne skriva neka nova politika. Prenosimo kako Vatican Insider vidi nadolazeći tjedan u Vatikanu:

Od ovoga ponedjeljaka počinje turbulentan tjedan reformi u Rimskoj kuriji: osam savjetnika kardinala, tzv. G8, pod koordinacijom Oscar Rodriguez Maradiage trebalo bi se susreti s Papom do srijede 19. veljače, a na popisu tema su i prvi konkretni prijedlozi za buduću organizaciju vatikanskih kongregacija i državnog tajništva- teme o kojem se već raspravljalo na prethodnim susretima. Bit će to početak jednog dugog i mukotrpnog pregleda organizacija Papinskih vijeća .

Opći je osjećaj kako ima previše Papinskih vijeća- institucija Svete Stolice koje nemaju jurisdikciju nad kongregacijama- pa mnogi očekuju da će ona biti smanjena ili integrirana. Neka vijeća će se možda apsorbirati u novu Kongregaciju za laike, a također je predloženo spajanje Papinskog vijeća za Novu evangelizaciju s Kongregacijom za širenje vjere. Oba su rješenja moguće ali, iako su to za sada samo hipotetski potezi, imali bi brojne posljedice za preraspodjelu odgovornosti. U slučaju Vijeća za novu evangelizaciju, primjerice, njegovi zadaci bi se dodijelili Vijeću za katehezu (jednom povjereni Kongregaciji za kler). Drugim riječima, postoji puno posla kojeg će trebati obaviti, kao što postoje i mnoge reforme koje će se morati procijeniti i predložiti Papi.

Još jedna tema koja će biti upućena sastanku “G8 kardinala” su financije. Prijedlozi uključuju ujedinjenje ekonomsko-financijskih institucija Svete Stolice i učinili bi ga jednim odjelom, kao svojevrsno “Ministarstvo financija”.

Tijekom tri dana rada može se očekivati i da dvije komisije, imenovane 2013. kako bi  istražile IOR (tj.Vatikansku banku) i racionalizirale ekonomsko- upravnu strukturu, podnesu svoje izvješće o radu Vijeću kardinala.

Kao što znamo, a državni tajnik, Pietro Parolin je nedavno istaknuo, skupina G8 kardinala ima jasne i definirane rokove i mandat. Njihov rad mora biti dovršen što prije.

No, sljedeći tjedan neće biti samo kurija, njezina struktura i reforme, u središtu pozornosti. Čim se zaključi rad G8 kardinala, u četvrtak i petak,  u Rimu će se  s Papom susreti  svi kardinali (a tu će biti i novi kardinali, koji će primiti svoje šešire u subotu 22. veljače). Bergoglio je zatražio da središnja tema okupljenih bude brak, obitelji i pastoral. To predstavlja priliku za rješavanje argumenta koji će biti predmetom rasprave na Sinodi u listopadu 2014., a oko kojih se digla velika prašina zbog anketa koje je distribuirao tajnik Sinode u posljednjih nekoliko mjeseci.

Moguće je kako će se kardinali početi baviti problemima primanja sakramenata ponovno vjenčanih i razvedenih parova, vrućom temom o kojoj se do sada više raspravljalo u medijima nego među samim kardinalima.