Naslovnica Crkva Na udaru Vatikana još jedna ‘tradicionalna’ zajednica časnih sestara

Na udaru Vatikana još jedna ‘tradicionalna’ zajednica časnih sestara

1921
0

Četrdeset časnih sestara iz kontemplativnog reda malih sestara Marijinih, Majke našeg Otkupitelja, u Saint-Aignan-sur-Roeu, u Francuskoj, našle su se pod progonom liberalnog biskupa Thierry Scherrera iz Lavala, o čemu je svojedobno pisao riposte-catholique.fr (27. veljače).

Sestre vode četiri doma za starije i nemoćne osobe, a ranije su služile i u biskupskoj kući. Nažalost, biskup Scherrer smatra da su sestre “previše tradicionalne”, a posebno mu je zasmetala činjenica što su se odlučile vratiti starom habitu.

Zajednica je pretrpjela dvije kanonske vizitacije 2016. i 2018. zbog optužbe za “vjerske ekscese”. Izvješće izdano nakon drugog posjeta, sestre su proglasile “karikaturom” i “presudom prije samoga suda”.

U međuvremenu je odlučeno da se časna majka i predstojnica zadužena za novakinje pošalju u udaljeni samostan i zamijene s tri ”moderne” povjerenice. Sve kanonske žalbe prema rimskoj Signatura Apostolica su odbijene i vapaj za milosrđem zanemaren.

Inače, jedna povjerenica, sestra Geneviève Médeviellem, predaje na Katoličkom institutu u Parizu te je na svojim predavanjima tvrdila da bludnost može biti opravdana.

Dana 17. rujna kardinal Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za redovničke zajednice naredio je sestrama da prihvate povjerenike “bez zadrške”, u protivnom bi mogle biti otpuštene.

Nakon toga, trideset i četiri sestre (!) objavile su 7. studenoga da su po savjesti odlučile zatražiti raspuštanje svojih zavjeta.

Podsjetimo, u ovom pontifikatu na udaru Vatikana već su se našle sestre iz Auerbacha u Njemačkoj, kontemplativne sestre sv. Ivana u Francuskoj te sestre franjevke od Bezgrješne u Italiji. Sve su bile blagoslovljene brojnim pozivima.

Izvor