Naslovnica Crkva Nadbiskup C. Chaput: mitologizacija Đavla vodi do mitologizacije Boga

Nadbiskup C. Chaput: mitologizacija Đavla vodi do mitologizacije Boga

1043
0

Društvo koje se oslanja na razum i tehnologiju, bez vjere, riskira zaborav Boga i sklapanje ugovora s Đavlom- upozorio je nadbiskup Charles J. Chaput iz Philadelphije.

U borbi smo za duše. Naš protivnik je vrag. I iako Sotona nije jednak Bogu i osuđen ja na krajnji poraz, ipak može napraviti veliko zlo u ljudskim životima“, rekao je nadbiskup Chaput. “Prvi kršćani su to znali, te nalazimo tu svjesnost na gotovo svakoj stranici Novog zavjeta.

U kolumni, koju piše za katoličke novine u svom gradu, nadbiskup dodaje da- “Suvremeni svijet otežava vjerovanje u postojanje Đavla. Ali, na isti način se odnosi prema Isusu Kristu. I tu je problem.

Nadbiskup je spomenuo srednjovjekovnu kršćansku izreku “nema vraga- nema ni otkupitelja“. Kada se odbaci (postojanje) đavla, teško je objasniti zbog čega je Krist došao trpjeti i umrijeti za čovječanstvo.

Đavao, više nego itko drugi, cijeni tu ironiju, tj. da ne možemo u potpunosti shvatiti Isusovo poslanje bez njega“, rekao je Chaput. “I on to iskorištava u potpunosti. Zna da bi se svođenje njega na puki mit, na isti način odrazilo na samog Boga i naš odnos prema Njemu.

Nadbiskup je također spomenuo život Leszeka Kolakowskog, nekadašnjeg kritičara Katoličke Crkve, koji je za vrijeme komunističke vladavine, bio vodeći marxist u Poljskoj- prije svog izgnanstva. Kasnije je postao štovatelj sv. Ivana Pavla II. Godine 1987. Kolakowski je održao predavanje na Harvardu, gdje je izjavio: “Kada kultura izgubi osjećaj za sveto, ona gubi svoju svijest.

Zlo je konstanta u ljudskom iskustvu“, rekao je akademik. “Poanta nije kako stvoriti određeni imunitet, nego pod kojim uvjetima čovjek može razotkriti i obuzdati đavla.

Razvijajući dalje ovu temu, nadbiskup Chaput  promišlja o Faustu, intelektualcu i znanstveniku, koji svoju dušu prodaje đavlu kako bi naučio sve tajne svemira.

Faust ne dolazi do Božjeg stvaranja kao tražitelj istine, ljepote i značenja“, rekao je nadbiskup. “On nestrpljivo želi znanje, kako bi što bolje kontrolirao i dominirao, obmanjujući se da na to ima pravo, kao da bi takvo znanje trebalo biti njegovo po pravu rođenja. Zatvorenik svoje vlastite ispraznosti, Faust bi radije prokockao svoju dušu nego se ponizio pred Bogom.

Bez vjere ne može biti ni razuma, ni znanja, ni mudrosti“, rekao je nadbiskup Chaput. “Treba nam i vjera i razum kako bi prodrli u tajne stvaranja i tajne vlastitog života.”

Društvo koje se oslanja na vladavinu razuma i svoje izume poput znanosti i tehnologije, no nema vjere- „ učinilo je Faustovsku nagodbu s (vrlo stvarnim) vragom koja samo može dovesti do očaja i samouništenja“.

Takva kultura je pribavila svijetu veliko bogatstvo, moć i materijalni uspjeh. Ali je izgubila dušu“, upozorio je nadbiskup Chaput.

Izvor