Naslovnica Crkva Nadbiskup Chaput objavio snažnu kritiku dokumenta za pripremu Sinode o mladima

Nadbiskup Chaput objavio snažnu kritiku dokumenta za pripremu Sinode o mladima

700
0

Philadelphijski nadbiskup Charles Chaput objavio je opsežnu kritiku Instrumentum Laboris-a (vrsta uvoda ili preambule) za nadolazeću sinodu Mladi, vjera i razlučivanje zvanja.

U uvodnom dijelu, Chaput objašnjava da analiza “dolazi od uglednog sjevernoameričkog teologa”. Članak, koji je objavljen u časopisu First Things, upozorava da se Instrumentum opasno približava herezi – konkretno herezama naturalizma, luteranizma i relativizma.

Svoje izlaganje započinje kritikom “naturalističkog” razumijevanja suvremene seksualne disfunkcije: rasprostranjen promiskuitet, online pornografija i slično. “Dokument se žali samo na “izobličenu ljepotu i dubinu osjećaja i spolnosti”, piše autor. “Ne spominje sakaćenje duše, posljedice duhovne sljepoće, niti utjecaj na otvorenost i prihvaćanje Evanđelja od tako ranjene duše”.

Također tvrdi kako dokument pokazuje “neprimjereno shvaćanje duhovnog autoriteta Crkve”, negirajući njezinu ulogu učiteljskog autoriteta. Prema Instrumentumu: “Crkva će se odlučiti za dijalog kao svoj stil i metodu… Ni jedno zvanje, osobito unutar Crkve, ne može se postaviti izvan ove trajne dinamike dijaloga.” Prema teologu to znači: “Crkva ne posjeduje istinu, već mora zauzeti svoje mjesto pored drugih glasova. Kada bi Crkva napustila svoju službu propovijedanja, tj. kada bi se uloge Crkve učiteljice i onih koje ona u Crkvi poučava preokrenule, sama hijerarhija bi se izokrenula, a služba svećeništva bi spala na krsno svećenstvo. Ukratko, postali bi Luteranci”, istaknuo je autor.

U konačnici, on optužuje Instrumentum za “relativističku koncepciju zvanja”. Citira reference iz dokumenta o “osobnoj svetosti” i “vlastitoj istini”, otvoreno rekavši da se radi o čistom relativizmu. Štoviše, upozorava na “lažnu poniznost” kod davanja prvenstva “praćenju” nad propovijedanjem. To, kaže autor, “stvara dojam da se apsolutna istina ne nalazi u Bogu”.

Prošlog mjeseca nadbiskup Chaput je zamolio papu Franju da odgodi samu Sinodu. „Trenutno biskupi ne bi imali apsolutno nikakvog kredibiliteta u rješavanju ove teme”, rekao je nadbiskup na konferenciji 30. kolovoza u Philadelphijskom sjemeništu sv. Karla Borromea. Umjesto toga, sugerirao je nadbiskup Chaput, Papa bi trebao “započeti s planiranjem sinode o životu biskupa”.

Izvor

(Podsjećamo čitatelje kako je, prema svjedočanstvu nadbiskupa Vigana, papa Franjo osobno ukorio biskupa Chaputa prilikom njihovog prvog susreta – “Biskupi u Sjedinjenim Državama ne smiju biti ideologizirani, ne smiju biti desničari poput Philadelphijskog nadbiskupa!”)