Naslovnica Crkva Nadbiskup Charles Chaput zamolio papu da otkaže nadolazeću Sinodu posvećenu mladima

Nadbiskup Charles Chaput zamolio papu da otkaže nadolazeću Sinodu posvećenu mladima

980
0
(CNS photo/Paul Haring)

Na nedavnoj konferenciji sazvanoj radi razgovora o mladima u Crkvi, nadbiskup Philadelphije Charles Chaput je izjavio da je, u svjetlu krize zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi,  pisao papi Franji tražeći od njega da otkaže nadolazeću Sinodu posvećenu mladima koja se treba održati u Rimu.

Biskupi ne bi imali apsolutno nikakvu vjerodostojnost” na nadolazećoj Sinodi mladih, rekao je Chaput na Kardinalskom forumu, godišnjem skupu za akademsku formaciju bogoslovnih sjemeništaraca i nastavka obrazovanja laika. Sinoda bi se trebala održati od 3. do 28. listopada ove godine i već sada izaziva dosta pitanja (vidi npr. ovdje,  ovdje i ovdje). Nadbiskup Chaput je govorio na okruglom stolu održanom na Bogosloviji Sv. Karla Borromea, a tema je bila “Mladi, vjera i razlučivanje poziva“. Na događaju je sudjelovalo oko 300 sudionika.

Nadbiskup Chaput je istaknuo kako bi Sinoda za mlade trebala biti otkazana:
Pisao sam Svetom Ocu i pozvao ga da otkaže nadolazeću Sinodu mladih. Upravo sada, biskupi ne bi imali apsolutno nikakvu vjerodostojnost u rješavanju ove teme“, izjavio je.

(Inače, jedan od predviđenih sudionika na Sinodi je kardinal New Yorka Joseph Tobina, koji je osumnjičen za prikrivanje homoseksualnih zlostavljanja kardinala McCarricka.)

Umjesto Sinode mladih, nadbiskup je predložio da se održi sinoda koja bi se bavila temom samih biskupa.

Pozvao sam (papa Franju) da umjesto toga počnemo planirati Sinodu o životu biskupa“, rekao je.

Vjernici su inače već izrazili zabrinutost zbog načina na koji su ključne osobe unutar Crkve koristile dvije Sinode o obitelji ne bi li potkopale crkveno učenje o braku i euharistiji, te da bi mogli iskoristiti i ovu Sinodu namijenjenu mladima da još više proguraju svoje progresivne ideje. (Vrijedi ovdje napomenuti da je nakon završetka posljednje Sinode, upravo nadbiskup Chaput dobio najviše glasova od biskupa za vođenje Vijeća za organizaciju neke buduće sinode. Taj zadatak mu ipak nije povjeren, a unatoč očitom povjerenju koje uživa kod svoje braće, ni nakon dvije godine još nije proglašen kardinalom iako je ta čast do sada uvijek bila rezervirana za biskupa Philadelphije.)

Izvor