Naslovnica Crkva Veliki uspon nadbiskupa Cupicha u Vatikanu

Veliki uspon nadbiskupa Cupicha u Vatikanu

1554
0

Sveta Stolica jučer je objavila odluku pape Franje o imenovanju nadbiskupa Blase Cupicha iz Chicaga za novog člana vatikanske Kongregacije za biskupe.

Kongregacija za biskupe, na čijem je čelu trenutno kardinal Marc Oullet, prvenstveno je odgovorna za nadgledanje procesa odabira i imenovanja biskupa.

Imenovanje nadbiskupa Cupicha u ovu važnu kongregaciju dolazi samo dvije godine nakon što je preuzeo nadbiskupiju Chicaga, a nakon toga papa ga je uvrstio među 45 biskupa koji su po njegovom osobnom nalogu sudjelovali na Sinodi o obitelji.

U prosincu 2013. godine, devet mjeseci nakon što je izabran za papu, Franjo je učinio značajne promjene u članstvu Kongregacije za biskupe s imenovanjem nekoliko novih članova i otpuštanjem nekih starih.

Vijest o Cupichevom imenovanju je naišla na negodovanje među mnogim katolicima, posebno u SAD-u, jer se Cupicha smatra istaknutim članom “progresivne” struje u Crkvi, te se često nalazi na udaru kritika zbog svojih postupka i izjava po pitanjima kao što su život i obitelj.

Na primjer, kada je bio biskup u Spokane, Washingtonu, Cupich je zatražio da svećenici i sjemeništarci u njegovoj biskupiji ne sudjeluje na molitvenim bdijenjima 40 dana za život, koja su održavana ispred objekata za pobačaj.

U kolovozu 2015. godine, nakon što je objavljen video uradak u kojem se prikazuje kako Planned Parenthood krijumčari dijelove tijela nerođenih beba, Cupich je napisao da su nezaposlenost i glad jednako zastrašujući kao i ubijanje djece u utrobi.

Cupich se otvoreno suprotstavljao katoličkom crkvenom pravu o dijeljenju pričesti onima koji su u stanju smrtnog grijeha. Ubrzo nakon njegova imenovanja za nadbiskupa u Chicagu, Cupich je rekao kako dijeljenje pričesti političarima koji zagovaraju pobačaj može biti pozitivna stvar. Iako kanon 915 Zakonika kanonskog prava upućuje da se oni “svjesni teškog grijeha” na svojoj duši suzdrže od primanja pričesti.

A na Sinodi o obitelji Cupich je u jednom intervju izjavio kako je istospolnim parovima te rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim vjernicima dopušteno primanje Svete pričesti u skladu s njihovom savješću.

Izvor