Naslovnica Crkva Nadbiskup Gänswein: zbog odanosti papi Benediktu nepoželjan sam u Njemačkoj

Nadbiskup Gänswein: zbog odanosti papi Benediktu nepoželjan sam u Njemačkoj

1721
0

U intervjuu za Schwäbischen Zeitung, nadbiskup Georg Gänswein je izjavio kako su njegova služba osobnog tajnika pape emeritusa Benedikta XVI i njegov dosadašnji rad za Kongregaciju za nauk vjere “znak Kajina” u očima velikog dijela Crkve u Njemačkoj – znak da je malo vjerojatno da će se vratiti u svoju domovini kao dijecezanski biskup.

U odgovoru na pitanje hoće li se jednoga dana vratiti u jednu njemačku biskupiju, Gänswein, koji također služi kao pročelnik Papinskog kućanstva, rekao je da upravitelji katedrala igraju važnu ulogu u izboru biskupa, a takvi u Njemačkoj baš i nisu poznati po tome da imaju “neku veliku lojalnost prema Rimu“. U svakom slučaju, on ionako nema “nikakvu ambiciju” postati njemački dijecezanski biskup.

Tijekom intervjua, nadbiskup Gänswein je opisao papa Franju kao “klasičnog Isusovca stare ignacijanske škole” i rekao kako “definitivno postoji kontinuitet” između pape Benedikta i Franje.

Očito, i ja sam također svjestan da se u to može povremeno posumnjati, s obzirom na razlike u nastupu i izražavanju“, nastavio je. “Ali kada Papa želi promijeniti jedan vid nauka, onda on to mora učiniti tako jasno, tako da postane obvezujeće. Važna načela Učitljestva ne mogu se mijenjati s polu rečenicama ili nejasnim fusnotama.

Izjave koje se mogu tumačiti na različite načine su riskantna stvar“, dodao je. “Moramo jednostavno prihvatiti činjenicu da njegov [papa Franjin] način govora može ponekad biti donekle neprecizan, odnosno dosta nonšalantan. Svaki papa ima svoj osobni stil.”

Statistike pokazuju kako ranija predviđanja Njemačkih biskupa o “efektu pape Franje” na povećanje sudjelovanja na misi i porastu svećeničkih zvanja nisu urodila plodom, istaknuo je nadbiskup Gänswein.

Tijekom intervjua, prelat je također snažno kritizirao crkveni-porezni sustav u Njemačkoj:

Kako Katolička crkva u Njemačkoj reagira kada netko odlazi? Dolazi do automatskog isključivanja iz zajednice, drugim riječima, ekskomunikacija! To je pretjerano, dosta nerazumljivo. Možete dovesti u pitanja dogme, i zbog toga se nitko neće zabrinuti, nitko neće biti izbačen. Je li neplaćanje crkvenog poreza veći prijestup protiv vjere, nego kršenje načela vjere?

Izvor