Naslovnica Vatikan Nadbiskup Kondrusiewicz: “naša je dužnost, kao pastira, oživjeti pravi duh i ljepotu...

Nadbiskup Kondrusiewicz: “naša je dužnost, kao pastira, oživjeti pravi duh i ljepotu liturgije”

417
0

Nastavljamo danas s još jednim primjerom ‘pozitivnog’ govora na Sinodi o mladima, ovog puta od nadbiskupa Minsk-Mohileva iz Bjelorusije.

Mons. Tadeusz Kondrusiewicz zatražio je da se istakne značaj i središnji položaj Euharistije u zaključnom dokumentu Sinode. Pozivajući se na Instrumentum laboris (radni dokument) biskupske sinode, nadbiskup Kondrusiewicz primijetio je da, iako dokument ima “veliku pastoralnu vrijednost”, spominje Euharistiju samo dva puta, a sakramente samo osam puta.

Nadbiskup Kondrusiewicz je istaknuo da je Euharistija temeljna za katoličku vjeru i iznio je primjer kako Euharistija privlači bjelorusku mladež dublje u njihovu vjeru. Budući da Bjelorusija graniči s baltičkim državama, bjeloruska je mladež putovala u Litvu i Letoniju kako bi sudjelovala u nedavnom Papinom posjetu 22. i 25. rujna. Nadbiskup je podsjetio da je 2.000 bjeloruskih vjernika, polovica njih mladih, otputovala na svetu misu u Kaunasu 23. rujna, dok je samo 500 sudjelovala na sastanku s mladima zakazanim u Vilniusu 22. rujna. Nadbiskup Kondrusiewicz je naglasio kako su ti mladi ljudi prepoznali važnost mise, kao i susret sa svetim Ocem.

Dodao je da Crkva ne treba samo “horizontalne napore … trebamo vertikalne napore”, što znači da Crkva ne smije biti samo “ugodno mjesto za sve, već mora biti mjesto snažne duhovne formacije”.

Nadbiskup Kondrusiewicz također je primijetio potrebu stavljanja naglaska na vrijednost duhovnih stvari u konačnom dokumentu podupirući one koji su istaknuli pitanje važnosti liturgije.

“Trebali bismo uvijek imati na pameti da je liturgija izvor i vrhunac kršćanskog života, a istovremeno moramo priznati da smo izgubili tu istinu, a euharistijska slavlja pretvorena su u kazalište”, rekao je.

Nadbiskup Kondrusiewicz je naglasio da je “naša dužnost, kao pastira, oživjeti pravi duh i ljepotu liturgije”, te izrazio svoju potporu prijedlogu da Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata izradi novi dokument o važnosti pridržavanja liturgijskih normi.

“Mladi se dive dobroj liturgiji, a naša je dužnost ispuniti njihovu želju”, rekao je.

Drugi istočnoeuropski biskup koji je naglasio središnju ulogu Euharistije, te progovorio o krizi očinstva je metropol Rige (Latvija) Zbignev Stankevics. 

Upozorio je kako katolici moraju gledati dalje od stereotipa prema kojem bi vjerski odgoj trebao biti povjeren samo majci, jer “u Božjem planu, muškarac brani (svoju obitelj) ne samo od konkretnih opasnosti nego i od duhovnih i ideoloških opasnosti”. (vidi ovdje)

Izvor