Naslovnica Politika Nadbiskup Mosula: Europa je oslabljena jer se odrekla svojih duhovnih i kulturnih...

Nadbiskup Mosula: Europa je oslabljena jer se odrekla svojih duhovnih i kulturnih korijena

1244
0

Nadbiskup Najeeb Michaeel, istaknuta ličnost među kršćanima Srednjeg istoka, bio je među pet nominiranih za nagradu Sakharov pri Europskom parlamentu. Nadbiskup Michaeel koji je od 2018. služio kao nadbiskup Mosula u Iraku, jedno je od najpoznatijih lica povezanih s tragedijom egzodusa iračkih kršćana u kolovozu 2014. kada je Islamska država preuzela kontrolu nad regijom.

U intervju za National Catholic Register, nadbiskup Michaeel pozvao je europske vlasti da preispitaju prijetnje s kojima se suočavaju njihove zemlje te da brane svoj povijesni i duhovni identitet prije nego što zauvijek nestane:

„Izgubili smo sve u Iraku i na Bliskom Istoku. I ne želim da Francuska i Europa, također, izgube sve redom. Ono što mislim jest da postoji sila tame utjelovljena u ljudima koji su daleko od Boga, daleko od čovječanstva i daleko od svega što čini bit vjere. Govorim to desetljećima, ali sam to snažno ponovio u Europskom parlamentu i tjedan dana nakon što se val napada dogodio u Europi. Osjetio sam ga. A čuo sam to i u Iraku, gdje znamo da je u valu imigranata iz Sirije, još uvijek nekoliko tisuća džihadista infiltrirano među obiteljima koje kroz Tursku žele doći do Europe. Nekoliko sam puta bio u Turskoj, svojim sam očima vidio stotine kampova Sirijaca, ali i Afrikanaca, čak Iračana ili Libanonaca. Tražili su da odu u Europu, ali zapeli su u Turskoj. Turska drži sve ove ljude znajući da će im otvoriti vrata kad god to žele. Problem migranata nije samo humanitarni, već je i političko pitanje. Koristi se u političke svrhe.
Ono što se trenutno događa u Francuskoj ili negdje drugdje, nasilje i terorizam, nije samo pitanje islama. Također proizlazi iz činjenice da neke zemlje žele izvršiti invaziju i destabilizirati politički i sustav ljudskih prava u Europi, općenito. A religija se koristi u tu svrhu jer je to najlakši način za izvršavanje političkih akcija.
Vjerska motivacija postoji, ali to je samo dio problema. Tu je i politički, geopolitički i komercijalni ulog. Jednom kada se na sigurnosnoj razini destabilizira ove zapadne zemlje, islam će se doista lakše širiti.
Te se štetne ideologije već sada šire i po školama, čak i u Europi. I mi smo im to dopustili. Te fanatične mreže ne bi mogle procvjetati kada bi različite europske zemlje provodile zakone. Stoga enormno griješe. Žao mi je zbog zapadnjačke mlitavosti i to sam rekao u Europskom parlamentu.
Po mom mišljenju, određeni zakoni u Europi moraju se promijeniti tako da oni koji se ne uspiju prilagoditi običajima zemlje domaćina, mogu biti vraćeni u zemlju podrijetla. Ako ih njihove zemlje ne žele natrag, to dokazuje da su teroristi. U ovom slučaju moraju biti odsječeni od obitelji ili od svega što je potaknulo njihovu radikalizaciju i preokrenuti ispiranje mozga koje su prošli. Ovo je jedino rješenje za zaštitu europskog stanovništva.
Nije Europa ta koja je tražila da ovi radikali dolaze. Mogli su otići živjeti u zemlje bliske svojim vjerskim i ideološkim uvjerenjima. Zašto bi došli u Europu tražiti druge vrijednosti? Ako im ove vrijednosti smetaju, ne moraju se nastaniti u Europi.”