Naslovnica Crkva Nadbiskup Stankevics mladima istaknuo važnost očinstva za prijenos vjere

Nadbiskup Stankevics mladima istaknuo važnost očinstva za prijenos vjere

333
0

Jedan od zanimljivijih istupa na Sinodi o mladima dolazi nam od biskupa iz Istočne Europe. Prva poruka koju danas prenosimo tiče se važnosti očinstva za budućnost Crkve – važna je to poruka koju svakako treba uputiti mladim muškarcima, ali nažalost, možemo opravdano sumnjati da će ona biti uključena u završni dokument sinode.

Očinstvo je bilo središte govora nadbiskupa baltičke metropole Rige (Latvija) Zbigneva Stankevicsa, koji je istaknuo da su očevi presudni za prijenos vjere, jer “podaci pokazuju da kada je otac ozbiljno uključen u vjeru, postoji vjerojatnost od 75 posto da (će ga njegova ) djeca slijediti, a ako je samo majka praktična vjernica, ima samo 15 posto šanse da će je njezina djeca slijediti.”

Isto tako, “kada se majka obrati, cijela obitelj se obrati skupa s njom u 17 posto slučajeva, a kad se otac obrati, obitelj će se obratiti u 93 posto slučajeva”.

Nadbiskup Stankevics je rekao da katolici moraju gledati dalje od “stereotipa kako obrazovanje u vjeri mora biti povjereno majci”, jer “u Božjem planu, muškarac brani (svoju obitelj) ne samo od konkretnih opasnosti nego i od duhovnih i ideoloških opasnosti”.

Stoga, “zadatak je oca da se brine za odnos svoje obitelji s Bogom i potakne svoju ženu i djecu da prakticiraju vjeru. “

Izvor