Naslovnica Crkva Nadbiskup Wilton Gregory izjavio da je dijeljenje Svete pričesti Bidenu dio njegove...

Nadbiskup Wilton Gregory izjavio da je dijeljenje Svete pričesti Bidenu dio njegove pastoralne dužnosti

645
0

Nadbiskup Washingtona, koji će ovog vikenda postati kardinal, izjavio je u utorak novinaru da u svojoj biskupiji neće uskratiti svetu pričest političaru koji se obvezao da će pristup pobačaju unijeti u savezni zakon te omogućiti savezno financiranje pobačaja. Taj političar je novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Osvrčući se na svoj odnos s Bidenom, nadbiskup je rekao, „Nadam se da ćemo stupiti u pravi dijalog, jer mislim da je to mantra pape Franje – da bismo trebali biti Crkva u dijalogu, čak i s onima s kojima imamo ozbiljnih nesuglasica.

Nadbiskup je primijetio kako se Biden pričešćivao tijekom svojih osam godina kao potpredsjednik pod predsjednikom Barackom Obamom i da „neće odstupiti od toga.”

Nadbiskup Wilton Gregory je čak zaključio da je dijeljenje svete pričesti Bidenu dio njegove pastoralne dužnosti:S moje strane, stvar je odgovornosti koju imam kao nadbiskup da budem angažiran i da budem u dijalogu s njim, čak i u onim područjima u kojima očito ne slažemo.”

U nastavku, nadbiskup Gregory pozvao je na „sposobnost za građansko neslaganje, ozbiljno nesuglasice, znate, doista važne nesuglasice, ali izvedene na takav način da je usredotočenost na argumentima, a ne na demonizaciji ljudi s kojima se ne slažemo.

Izjava nadbiskupa Gregoryja zasigurno će pokrenuti pitanja o svjedočenju Crkve „za život” jer je još 2004. kardinal Joseph Ratzinger, tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere rekao u dopisu američkim biskupima da katolički političar koji „dosljedno vodi kampanju i glasa za zakone o pobačaju i eutanaziji“, sudjeluje u „manifestnoj“ i „formalnoj suradnji“ u teškom grijehu.

U takvom slučaju, političarov „župnik trebao bi se sastati s njim, poučiti ga o crkvenom učenju, obavijestiti ga da se ne smije ići na svetu pričest dok ne okonča objektivno stanje grijeha i upozoravajući ga da će mu u suprotnom Euharistija biti uskraćena ”, napisao je kardinal Ratzinger.

Dopis kardinala Ratzingera jednostavna je primjena kanona 915 Zakonika kanonskog prava, koji kaže da katolici koji „tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu, ne smiju biti primljeni na svetu pričest”.

Ukratko, dopis kardinala Ratzingera dao je biskupima upute o tome kako primijeniti crkveni zakon. U utorak je nadbiskup Gregory rekao da to ne planira učiniti.

Pro-life aktivisti zasigurno će reći da bi se biskupi trebali zalagati za nerođene, a da dijeljenje euharistije političarima koji promiču pobačaj, podrazumijeva da pobačaj nije ozbiljno moralno pitanje. Neki će, također, nadbiskupa optužiti da mu je više stalo do svjetovnog odobravanja, nego do neudobnog evanđeoskog svjedočenja.

Izvor 1, Izvor 2