Naslovnica Svijet Najteža krunica na svijetu

Najteža krunica na svijetu

2299
0

Unatoč velikoj borbi za ljudska prava koja se naglašava na sve strane, rijetko kada se spominje činjenice da još uvijek postoji cijeli niz država s totalitarnim režimima na vlasti koji krše elementarna ljudska prava. Tako ćemo na primjer u medijima čuti razna izvješća iz Kine, a na samu činjenicu da je komunistička partija tamo još uvijek na vlast se skoro pa zaboravilo. Slična stvar je i s Vijetnamom, koji se danas samo spominje kao turistička destinacija, a zaboravlja se kako tamo još uvijek veliki broj političkih zatvorenika, mnogi od njih zbog svoje vjere, u zatvorima čame i dan danas. Zato smo odlučili prenijeti ovu priču o čovjeku koji je tek prošli mjesec pušten iz zatvora u Vijetnamu- nakon 32 godine robije.

vijetbanm2Uhvaćen od komunističkog režima, Nguyen Huu Cau se obratio u vijetnamskom zatvoru, a koristio je lance kojima su ga okovali kako bi molio krunicu. Kako sam kaže “molio sam koristeći lanac u kojem je bilo 90 karika, pa sam iz lanca koji mi je oduzeo slobodu napravio svoju osobnu krunicu.” Prije nekoliko dana je pušten na slobodu, nakon što je više od 37 godina proveo u zatvoru i koncentracijskim logorima. “1986.-e godine krstio me na Uskrsno bdijenje isusovac Joseph Nguyen“. Isusovac mu je u tamnici govorio o Kristu i podučavao ga katekizmu. “Od tada molim krunicu svaki dan sedam puta i postaja križnog puta pet puta“, rekao je Nguyen Huu Cau.

Nakon uzaludnih pokušaja preodgoja, Cau je pušten iz zatvora 22. ožujka, nakon 32 godine provedenih kao “neprijatelj naroda”, a prije toga je pet godina proveo u koncentracijskom logoru. Nakon puštanja na slobodu, Cau je izjavio: “Hvala Bogu da je On oprostio mojim tamničarima.

Zbog teške torture tijekom pritvora, Nguyen Huu Cau je danas gluh i gotovo slijep. „U zatvoru sam upoznao Krista i pronašao vjeru.
Cau je rođen 1947. a služio je kao časnik u Južnoj Vijetnamskoj vojsci. Kao takav, borio se protiv komunista Sjevernog Vijetnama, a kada su komunisti došli na vlast 1975., odmah je uhićen i nestaje na nekoliko godina u koncentracijskom logoru. Godine 1980. bio je pušten iz logora, ali je 1982. ponovno uhićen jer je pisao poeziju koja je protumačena kao kritika komunističkog režima.

Godine 1983. bio je osuđen za “sabotažu” i nanesenu štetu ugledu partije pa je osuđen od strane vlade kao “neprijatelj naroda” na smrt. Kasnije je kazna izmijenjena na doživotni zatvor. Cau je proveo 32 godine u logoru Z30A K2 usred džungle. Napisao je više od 500 pisama komunističkom režimu u kojima je tražio nastavak suđenja no nikada nije dobio odgovor. 22 ožujka 2014. je pušten iz zatvora, 39 godina nakon svog prvog uhićenja, a amnestiju je dobio od predsjednika Truong Tan Sang zbog svog zdravstvenog stanja.

Prije nego što se obratio, Nguyen Huu-Caua je na životu održavala mržnja prema komunističkom režimu i prema njegovim mučitelja. Nadao se kako će se jednog dana moći osvetiti se za sve ono što su mu učinili. Nekoliko puta je razmišljao o samoubojstva kao izlazu iz zatočeništva. “No, ljubav prema Bogu i prema Gospi me promijenila. Ne osjećam više nikakvu mržnju prema mojim mučiteljima. Sveto Trojstvo i Marija su mi pomogli da se uhvatim u koštac sa svojom sudbinom i prihvatim je. To me je spriječilo da se ubijem, dok sam bio u zatvoru sve ove godine.