Naslovnica Društvo Nakon cenzure komunističkog režima, kardinal Duka je ponovno postao žrtva cenzure- ovaj...

Nakon cenzure komunističkog režima, kardinal Duka je ponovno postao žrtva cenzure- ovaj put ‘modernog i otvorenog’ društva

416
0

Twitter se ovog tjedna našao na naslovnicama nakon optužbi američkog političara Teda Cruza na račun izvršnog direktora Jacka Dorsey, zbog ponašanja tvrtke tijekom kampanje za američke izbore. Cruz je više puta pritisnuo Dorseya zbog, naizgled, proizvoljne primjene pravila Twittera koja, čini se, neproporcionalno cilja konzervativne i tradicionalne glasove. Platforme društvenih medija također su podvrgnuta intenzivnom nadzoru zbog blokiranja računa New York Posta, najstarijih američkih novina, nakon objave članka koji je kritičan prema Joeu Bidenu.

U Europi takva cenzura nije toliko potrebna jer kod nas jedva da postoje istaknuti konzervativni glasovi u medijima. One zemlje u kojima postoje nacionalni i tradicionalni mediji nalaze se pod sve većim pritiskom nevladinih organizacija, Europske unije i ostalih koji pokušavaju ograničiti bilo kakav govor protivan globalističkoj politici.

Jedna neočekivana žrtva ove  cenzutre je kardinal Dominik Duka, praški nadbiskup. Twitter je ovih dana blokirao kardinalov račun, bez ikakvog objašnjenja, a ovaj nečuveni razvoj događaja potvrdio je i glasnogovornik češkog predsjednika. Račun mu je međuvremenu vraćen, opet bez ikakvog objašnjenje, ali ‘timing’ je zanimljiv – dakle taman za vrijeme nemilih događaje u Poljskoj i Francuskoj!

Sumnja se da je Twitter blokirao račun kardinala Dukea nakon što je na svom profilu objavio članak o Amy Coney Barrett, novoj sutkinji američkog Vrhovnog suda. Kardinal Duka je na svom profilu također nedvosmisleno demantirao glasine o navodnoj promjeni crkvenog učenja o istospolnim odnosima nakon manipulacija papinim izjavama u dokumentarcu Francesco. Primas Češke Republike izjavio je da “ne postoji crkveni dokument koji bi promijenio nauk Katoličke crkve na ovom području, ni papinska ni bilo koja rimska institucija”. Prema kardinalu, cijelo pitanje treba promatrati u kontekstu predstojećih američkih predsjedničkih izbora kako bi se dezinformirali katolici.

Posljednji put kad se kardinalu Duki netko miješao u mogućnost komuniciranja sa svojim stadom, bilo je 1975. godine, kada mu je kao svećeniku komunistički režim ukinuo mogućnost javnog djelovanje, prisiljavajući ga da tajno obavlja svoje poslanje mladog dominikanca.

Također, potvrđeno je da je Twitter obustavio neslužbeni račun pape Franje na češkom jeziku, istovremeno s računom kardinala Duke.

Sa stranim financiranim prosvjedima u Poljskoj, protukatoličkim napadima u Francuskoj i sadašnjom cenzurom visokog prelata Crkve zbog komunikacije s vlastitim narodom, nešto duboko nije u redu sa smjerom kojim ide Europa.

Izvor