Naslovnica Svijet Nakon sporazuma Crkva u Kini odala lojalnost Komunističkoj partiji

Nakon sporazuma Crkva u Kini odala lojalnost Komunističkoj partiji

1006
0

Kako prenosi novinska agencija Reuters, Katolička Crkva u Kini objavila je priopćenje kako će “ustrajno hodati stazom prikladnom za socijalističko društvo pod vodstvom Kineske komunističke partije”.

“Duboko ljubimo materinsku zemlju” i “iskreno potvrđujemo” sporazum, nadajući se kako će se odnosi između Kine i Vatikana poboljšati, dodali su u obavijesti na svojim službenim internetskim stranicama.

Ovo je prvo priopćenje nakon objave pripremnog sporazuma pa ni ne čudi što je umirovljeni biskup Hong Konga kardinal Joseph Zen Ze-kiun pozvao vatikanskog državnog tajnika da podnese ostavku zbog sporazuma s Kinom za koji kaže da je “nevjerojatna izdaja”.

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin, kojeg mnogi smatraju mogućim nasljednikom Svetog oca, bio je glavni pregovarač u sporazumu koji bi se trebao finalizirati kada vatikansko izaslanstvo otputuje u Kinu krajem mjeseca, navodi AsiaNews.

Kardinal Zen se dosljedno žestoko suprotstavljao onome što se u nekim progresivnim strujama u Crkvi pozdravlja kao ‘značajan sporazum kojim se ponovno uspostavljaju diplomatski odnosi između Pekinga i Svete Stolice nakon 70 godina’.

“Prepuštaju stado vukovima. To je nevjerojatna izdaja“, izjavio je prošlog tjedna u intervjuu 86-godišnji umirovljeni biskup Hong Konga.

“Posljedice će biti tragične i dugotrajne, ne samo za Crkvu u Kini, već za cijelu Crkvu jer šteti njenoj vjerodostojnosti”, izjavio je kardinal Zen za Reuters.

Zen je za Reuters također izjavio kako mu se čini da Parolin, najviši vatikanski diplomat, nema velikog obzira prema katoličkoj vjeri.

“Mislim da nema vjere. On je samo dobar diplomat u vrlo sekularnom, svjetovnom značenju”, rekao je Zen.

“Trebao bi podnijeti ostavku”, dodao je. “To je potpuna predaja … nemam druge riječi.”

Za sad je poznato da će prema ovom tajnom sporazumu Peking priznati papu kao čelnika Katoličke Crkve u Kini, ali će zadržati konačnu odluku u imenovanju biskupa, iako papa ima veto.

Vatikan je pristao priznati i sedam ilegalnih “biskupa” koje je prethodno isključio, a koji su članovi Katoličkog patriotskog udruženja koje kontrolira komunistička partija.

Štoviše, Vatikan je zatražio da dva biskupa iz progonjene Podzemne crkve odstupe u korist “biskupa” iz ove tzv. patriotske Crkve.

Katolička Crkva u Kini će “ustrajno hodati stazom prikladnom za socijalističko društvo pod vodstvom Kineske komunističke partije”.

“Uvjereni smo da je to korak naprijed”, rekao je Parolin novinarima. “Nismo tako naivni da mislimo kako će od sada sve ići dobro, ali čini nam se da je to pravi smjer”.

Izvor