Naslovnica Društvo Naši i vaši

Naši i vaši

1154
0

Sigurno ste već čitali o skandalu Ministarstva Kulture zbog dodjeljivanja potpore neprofitnim medijima. Vidi ovdjeovdjeovdje

Sama činjenica da su neki portali ignorirani, a drugi favorizirani me uopće nije začudila. To se moglo i očekivati jer su ove kvazi nevladine udruge financirane od strane države već dugi niz godina (dakle i prije ove vlasti). Ono što je mene posebno zapanjilo je visoka ocjena koju je dobio izmišljeni projekt urednika portala Dalje.com Tomislava Galovića.

Posve je nevjerojatno u kolikoj mjeri su mainstream mediji prešutjeli ovaj događaj pa prenosimo dio priče sa portala Dalje.com:

Ne bojte se. Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce! – poručio nam je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka prije nego što je pritisnuo crvenu ikonicu na zaslonu svoga mobitela.
A prije nego što je prekinuo razgovor, mi smo ga pitali kojim se on kriterijima vodio kao član povjerenstva Ministarstva Kulture za dodjelu sredstava neprofitnim medijima.
U ponedjeljak je Ministarstvo kulture objavilo popis od 42 neprofitna “medija” koji će za iduću godinu dobiti državne potpore. A medije smo stavili pod navodnike iz prostog razloga što većina tih portala niti nisu mediji nego web stranice udruga na kojima one izvještavaju o svojim aktivnostima. Tako će se većina medija koje će u idućoj godini financirati država baviti samo s dvije teme: nacionalnim manjinama i seksualnim slobodama.
….
Zato smo zamolili jednu civilnu udrugu iz Zagreba koja se inače novinarstvom ne bavi niti se ikada bavila da prijave Ministarstvu kulture jedan lažni projekt u istoj kategoriji u kojoj se natjecao i narod.hr (onoj za tek novopokrenute stranice ).
Autor ove kolumne je u nepuna tri sata sam ispisao kompletni “projekt novog medijskog portala”. U njemu se sprdao što je više mogao, izmislio internet domenu koja nije ni zakupljena, naveo da za njega rade novinari koji na njemu ne rade ali čija su imena dovoljno poznata članovima povjerenstva da to kod njih provjere (a da su provjerili ti novinari bi ih obavijestili da nemaju pojma o čemu ovi pričaju – jer stvarno nisu imali pojma da su njihova imena navedena u projektu).
Uglavnom, zlatnegodine.info, moj portal za umirovljenike je od “stručnog povjerenstva” dobilo bolju ocjenu nego narod.hr, portal koji postoji i radi već neko vrijeme i kojeg izdaje udruga koja, što god netko mislio o njoj, sigurno na svoj projekt nije potrošila samo tri sata u jednoj noći
….
Čak i da ostavimo po stranu činjenicu da su sve 42 udruge koje su prošle u drugi krug izrazito lijevo politički obojene i angažirane, teško je zanemariti činenicu da su u drugi krug, nauštrb novinarkih portala, prošle udruge koje s novinarstvom veze nemaju. Čast izuzecima ( jer i ljevičari imaju dobrih novinarskih portala), ali većina tih web stranica nisu novinarski mediji ni po kakvim kriterijima. Ali, čelnici brojnih lijevo angažiranih udruga odlučili iskoristiti činjenicu kako im bliska ministrica drži resor kulture. Ne treba previše istraživanja ( iako će dalje.com odraditi i to idućih mjeseci vrlo detaljno), dovoljno je samo malo guglanja pa da se vidi kako se na svim tim “portalima” vrte i više manje isti tekstovi. Dalje.com izaziva čitatelje da probaju pronaći web stranicu koju financira ministarstvo kulture a da na toj stranici nije barem jedan tekst Viktora Ivančića.