Naslovnica Crkva NASLJEDUJMO MUČENIKE

NASLJEDUJMO MUČENIKE

593
0

Slavimo Gospodina zbog tih Njegovih hrabrih svjedoka, i molimo Ga, po njihovu zagovoru, da svijet oslobodi svakoga nasilja – tim se riječima, podsjetimo, papa Franjo, u podnevnom nagovoru, spomenuo 522 mučenika progonâ u Španjolskoj, koji su 13. listopada, u španjolskom gradu Tarragona, proglašeni blaženima. Svečanost je predvodio kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih. Sveti je Otac sudionicima slavlja poslao video poruku, u kojoj je te mučenike svima dao kao primjer za nasljedovanje, kako bi izišli iz sebe i otvorili se Bogu.

Ovo je tek jedan u nizu postupaka proglašenja blaženim španjolskih mučenika, koji su zbog vjere izgubili svoje živote za vrijeme krvavog građanskog rata između 1936. i 1939-e godine. Progoni i stradanje u Španjolskoj, koji su rezultirali mučeništvom velikog broja vjernika, itekako nas podsjećaju na poratna zbivanja u Hrvatskoj. Svjedoci smo puta ka mučeništvu kojim su prolazili kardinal Alojzije Stepinac i don Miro Bulešić, a tko zna koliko je još hrvatskih svećenika, redovnika i redovnica, od 663- koliko ih je stradalo pod komunističkom odmazdom, našlo na ovakav način svoj put do raja.

Tko su mučenici?
To su kršćani koje je osvojio Krist, učenici koji su dobro naučili smisao ljubavi sve do krajnjih granica, koja je Isusa dovela do Križa – istaknuo je Papa te lik mučenikâ prikazao u novom svjetlu – u svjetlu nasljedovatelja Kristove ljubavi sve do kraja. Isus je, naime, na Križu osjetio teret smrti i grijeha, ali se potpuno pouzdao u Oca, te je oprostio, darovao život, pokazujući da ne postoji ljubav na rate, na dijelove, nego samo potpuna ljubav; jer, kada se ljubi, ljubi se do kraja.
Sveti Oci kažu: ‘Nasljedujmo mučenike!’ Uvijek imamo malo umrijeti kako bismo izišli iz sebe i iz svojega samoljublja – kazao je Papa te potaknuo na molitvu za zagovor mučenikâ da bismo bili konkretni, a ne osrednji kršćani, kršćani djelâ a ne riječî, i to po primjeru onih koji su bili kršćani sve do kraja. Samo ćemo tako biti kvasac nade i tvorci bratstva i solidarnosti – istaknuo je Papa u poruci.