Naslovnica Crkva Neka narod izabere?

Neka narod izabere?

598
0

Ovako je Inoslav Bešker iz Jutarnjeg Lista danas komentirao rezultate anketa u kojima se vjernike diljem svijeta pitalo što oni misle o nauku Katoličke Crkve:

Katolički vjernici, onaj puk Božji na koji se Katolička crkva poziva i koji joj jedini na ovom svijetu priskrbljuje legitimitet, odbacuju crkveni nauk u pogledu spolnog morala uz koji čvrsto prianja katolički magisterij. To u Vatikan javljaju biskupske konferencije iz Njemačke, Švicarske, Francuske, svaki dan nove, kako koja sabire rezultate ankete među svojim vjernicima koje je naručio glavni tajnik Biskupske sinode mons. Baldisseri. To su, uostalom, svojom praksom pokazali i sami katolički vjernici kojegdje po svijetu, neki od njih i državnim referendumima.
A jučer je prispjela i ozbiljna anketa, na reprezentativnom uzorku 12.038 katolika u 12 zemalja na četiri kontinenata, u kojima je 61 posto ukupne katoličke populacije na svijetu (Meksiko i SAD u Sjevernoj, a Argentina, Brazil i Kolumbija u Južnoj Americi; Kongo i Uganda u Africi; Francuska, Italija, Španjolska i Poljska u Europi; Filipini u Aziji). Ispitani su mahom prakticirajući katolici, oni koji na misu idu svaki ili gotovo svaki tjedan.

Nakon što nam je iznio podatke o tome kako se 80 posto katolika opire učenju Crkve o kontracepciji, kako 59 posto zapravo podržava razvod braka, a 52 posto je za pravo svećenika na ženidbu itd. itd., Bešker završava svoj članak ovako:

Rezultati ove ankete meni su donekle neočekivani. Ona zapravo pokazuje veću koherenciju među katolicima i manju razinu licemjerja spram odstupanja prakse od nauka. Naime, mnogi katolici, uključujući tu i latinskoameričke i španjolske, ne popuštaju potrebama, iako su svjesni da bi time počinili grijeh – nego oni ta ponašanja po svojoj savjesti ne smatraju grijehom, ne vide da bi time uvrijedili Boga, iako ih svećenici u to uvjeravaju. Oni, zapravo, ne odbacuju katolički način života, nego smatraju da ga tumače vjernije intenciji Boga, poglavito Isusa, nego što ga tumači magisterij Crkve.

A s druge strane, blog Rorate Caeli ovako je protumačio rezultate:

Iako se rezultati mogu podijeliti na nekoliko različitih načina, čini se da se samo mišljenje onih koji barem jednom tjedno sudjeluju na nedjeljnoj misi mogu uzeti u obzir kao pravilno mišljenje nominalnih katolika o doktrini i disciplini. Naravno, ako si ti nominalni katolici ne daju truda ni oko najosnovnijih i jednostavnih stvari katoličkog života (što stvarno nije tako teško ostvariti- pohađanje nedjeljne mise te ispovijed i pričest barem jednom godišnje), onda im se spremnost da prihvate one doktrine koje su malo zahtjevnije u osobnom životu sigurno neće svidjeti.

Anketari su također mogli postaviti i osnovna pitanja katoličkog nauka, a ovo bi bio naš savjet za sljedeću svjetsku anketu: bilo bi relevantno da se usporede, recimo oni koji prihvaćaju pobačaj na zahtjev (npr. 32 % u Francuskoj, 24 % u Španjolskoj) sa onima koji ne vjeruju u Presveto Trojstvo, ili da je naš Gospodin Isus Krist utjelovljeni Bog, ili u postojanje pakla.

Na kraju, već nam Sveto pismo govori o anketama i popularnosti: ljudi su izabrali Koraha umjesto Mojsija, a narod je izabrao Barabu umjesto Krista.