Naslovnica Izdvojeno “Neka se svećenik ne usuđuje nametnuti svoju vlast po pitanju načina primanja...

“Neka se svećenik ne usuđuje nametnuti svoju vlast po pitanju načina primanja Pričesti”

1118
0

Danas donosimo drugi dio predgovora kardinala Roberta Saraha, prefekta Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, za knjigu don Federica Bortola “La distribuzione della comunione sulla mano. Profili storici, giuridici e pastorali”.

 

Zašto inzistiramo na pričešćivanju stojeći i na ruku?

Zašto ovaj stav nedostatka podložnosti prema Bogu?

Neka se svećenik ne usuđuje nametnuti svoju vlast po ovom pitanju odbijajući ili zlostavljajući one koji žele primiti Pričest klečeći i na jezik.

Dolazimo kao djeca i ponizno primamo Tijelo Kristovo na koljenima i na jezik. Sveci nam daju primjer. Oni su uzori za nasljedovanje koje nam Bog nudi!

Međutim, kako je praksa primanja Euharistije na ruku mogla postati tako uobičajena?

Odgovor nam daje – i to potkrepljuje dosad neobjavljena dokumentacija koja je izvanredna u svojoj kvaliteti i sadržaju – Don Bortoli. Bio je to proces koji je bio sve, samo ne jasan, prijelaz iz onoga što su upute Memoriale Domini dozvolile, u ono što je postala tako rasprostranjena praksa danas (…) Nažalost, kao s latinskim jezikom, tako i s liturgijskom reformom koja je trebala biti homogena s prijašnjim obredima, posebna dozvola postala je provalnički alat za obijanje i pražnjenje riznice liturgijskog blaga Crkve. Gospodin vodi pravednike ‘pravim stazama’ (usp. Mud 10,10), a ne stranputicom. Stoga, pored gore prikazanih teoloških motiva, izgleda da način kojim se prakticiranje pričešćivanja na ruku proširio nije bio uveden prema Božjim putovima već nametnut.

Neka ova knjiga bude poticaj onim svećenicima i vjernicima koji žele – također potaknuti primjerom Benedikta XVI. koji je u posljednjim godinama svog pontifikata želio dijeliti Euharistiju u usta i klečeći – da dijele ili primaju Euharistiju na ovaj način, što je daleko prikladnije za sam Sakrament. Nadam se da ćemo doći do ponovnog otkrivanja i promicanja ljepote i pastoralne vrijednosti ove metode. Po mom mišljenju i sudu ovo je važno pitanje o kojem Crkva danas mora razmisliti. Ovo je još jedan čin klanjanja i ljubavi koju svatko od nas može prikazivati Isusu Kristu. Vrlo sam zadovoljan što vidim tolike mlade ljude koji žele prihvatiti Gospodina s poštovanjem na koljenima i na jezik. Neka rad don Bortolija potakne opće preispitivanje o načinu na koji se dijeli pričest. Kao što sam rekao na početku ovog predgovora, slavili smo stotu obljetnicu Fatime i ohrabreni smo u čekanju sigurnog trijumfa Bezgrešnog Srca Marijina, te će na kraju istina o liturgiji također pobijediti.

 

Izvor