Naslovnica Politika Nelson Mandela i izgradnja civilizacije ljubavi?

Nelson Mandela i izgradnja civilizacije ljubavi?

642
0

Ovih dana se prigodno obilježavala stota obljetnica rođenja Nelsona Mandele, pa ni sam Vatikan nije bio pošteđen slavljenja lika i djela ovog kontroverznog ‘borca za ljudska prava’, objavivši papin tweet o izgradnji civilizacije ljubavi njemu u čast. Unatoč (ili baš zato!) svim hvalospjevima ne smijemo zaboraviti i činjenicu da je Mandela, unatoč očitom protivljenju svog naroda, uveo u Južnoafričku Republiku jedan od najliberalnijih zakona o abortusu na svijetu.

Dakle, u slučaju ‘ozbiljnih medicinskih razloga’, pojam koji je podložan različitim tumačenjima, pobačaj se može izvršiti sve do samog trenutka rađanja, a obaviti ga mogu i seoske primalje. Ovo je bila njegova osobna inicijativa iako se 64 posto crnog stanovništva u Južnoj Africi protivi abortusu u bilo kojem slučaju. Valja dodati da se 74 posto crnih Južnoafrikanaca i 57 posto bijelih Južnoafrikanaca slaže da je pobačaj nedopustiv čak i onda kada obitelj ima niska primanje i ne može si ‘priuštiti’ više djece’.

Ovih dana će se dosta govoriti o borcima za ljudska prava, a o pravima milijuna djece u Južnoj Africi, koji su usmrćeni od kada je Nelson Mandela donio svoj kobni zakon, će se vjerojatno šutjeti.

PS: Ne smijemo zaboraviti ni da je Mandela bio vođa Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), revolucionarne organizacije formirane na marksističkim osnovama, pa možemo samo nagađati kakva bi ‘ljudskih prava’ uslijedila da je ANC došao na vlast u vrijeme dok je Sovjetski Savez još bio na snazi.