Naslovnica Crkva Nema suosjećanja s vragom

Nema suosjećanja s vragom

1628
0

Prijatelji dolaze i odlaze, ali neprijatelji se gomilaju. S godinama, ova šala postaje sve istinitija. Isus nas uči ljubiti svoje neprijatelje. Dobri roditelji uče svoju djecu da nikada ne mrze ljude i da precizno koriste tu riječ. Mržnja je opasan osjećaj i zbog mržnje možemo riskirati naše spasenje.

Ali mi nismo sentimentalisti. Dok ljubimo grešnika, naša nas vjera uči mrziti grijeh. To je zdrava razlika. Jedino biće koje nam Bog dopušta – čak nas i potiče – da mrzimo je Đavao, jer Đavao želi naše vječno uništenje. „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“ (Mt 10,28). Đavao nas mrzi u svojoj zavisti. Članovi smo Božjeg materijalnog stvaranja – što je odurno s đavolskog gledišta – i sabotiranje našega spasenja bi potaknulo daljnji razvoj njegovih izopačenih planova za čovječanstvo.

Prije nego što je Bog stvorio svijet, Lucifer je u svom anđeoskom sjaju i uz podršku brojnih anđela odbio služiti Bogu. Sveti Mihael i njegove legije suzbili su njegovu pobunu i zauvijek bacili Sotonu u ponor pakla. Pobjeda je naša. Ipak, čini se da se previše plašimo pred onima koji nas mrze. Dakle, iz katoličke perspektive, uzvratimo udarac Sotoni.

Evo pet učinkovitih načina kojima vrijeđamo Đavla.

Prva uvreda: Pretučen od momčadi treće lige

Kada se dogodila velika bitka na nebu, arkanđeo Mihael je postigao pobjedu. Iako je Mihael veličanstveni anđeo, on nije među anđeoskom elitom unutar anđeoske hijerarhije. Mihael nije ni član prvog reda anđela: Serafina, Kerubina i Prijestolja. Nije čak ni uvršten u drugi red anđela: Gospodstva, Vrlina i Vlasti. On je trećerazredni anđeo, pripada trećem redu unutar hijerarhije anđela: Vrhovništva, Arkanđela i Anđela.

Tako je eskadrila anđela trećeg reda (arkanđela i anđela) porazile demone, ponižavajući Lucifera, svjetlonošu. Čak je i Mihaelovo ime ruganje Luciferu: „Tko je kao Bog?“

Druga uvreda: Koristite Svetu vodu

Dok razmatramo hijerarhiju stvaranja, čisti duhovi imaju prednost nad materijom: anđeli, ljudi, životinje, biljke, organizmi, minerali i voda.

Ljudsko biće predstavlja kompoziciju tijela i duše. Đavolskom računicom, naše nas tijelo diskvalificira pri usporedbi sa Sotonom. Nikada se nećemo moći mjeriti sa statusom čistog duha demona. Dakle, posebno je mrsko i ponižavajuće za demone da budu podložni materijalnim stvarima.

Stoga je mogućnost bacanja Svete vode u lice demonima privlačna našem osjećaju pravde. Oni će se mrštiti i režati, ali jednostavna Sveta voda ima veću snagu od cijele njihove legije. Stoga u svojim domovima obilno koristite Svetu vodu.

Treća uvreda. Riječ je tijelom postala

Ustanovili smo da je treći red anđela pobijedio Sotonu i otjerao ga u pokornost. Jednostavna Sveta voda stvara strah od Boga kod Sotone (tako da postaje mala cmizdrava zvijer). Ali najveća uvreda od svih za Sotonu je sljedeća: Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama.

Prema crkvenim ocima, prije nego što je Bog stvorio svijet, anđeli su postali svjesni cjelokupnog Božjeg plana. Značajan broj anđela se naljutio kada su shvatili da će se Stvoritelj udostojati postati nisko ljudsko biće, a ne anđeosko stvorenje. Obećati pokornost je bilo previše za njihov ponos. Tako ih je u tren oka pojela njihova arogancija, pobunili su se i Mihael ih je za vječnost zbacio s neba.

Marija dodaje sol na ranu. Ponizna djevica – vjerna Božjoj riječi, bezgrešna i kreposna – je postala Majka Božja! Naravno, Marija nije Bog; ali ona je rodila Krista (Bogočovjeka). Marija je Bogorodica – Theotokos, kako kažu Grci. Ipak nikada ni na koji način se ne klanjamo Mariji, dok je štujemo iznad svih anđela i svetaca jer je ona donijela Isusa na svijet da satre glavu Sotoni i spasi nas od naših grijeha.

Đavao mrzi Mariju i ovu malenu frazu koja teče s naših usana: „…blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus“. Molitva Zdravo Marijo i krunica su verbalni načini vrijeđanja Đavla.

Četvrta uvreda: Presveta euharistija

Može li biti išta goreg za zlog duha od transsupstancijacije? Puki kruh i vino, Božje djelo stvaranja i rad ljudskih ruku, postaju Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo Isusa Krista, po Kome su sve stvari stvorene? Nije ni čudo što je Đavao tolike uvjerio da je misa nebitna služba!

Peta uvreda: Odbijanje da budemo obeshrabreni

Đavao voli obeshrabrenost. Želi da odustanemo i igramo po njegovim pravilima samouništenja. Ali stvari su beznadne tek onda kada nemamo Krista.

Kršteni smo. Po sakramentima smo ugrađeni u mistično tijelo Kristovo. U stanju smo milosti, a ako nismo imamo ispovijed da nas vrati u to stanje. Stoga možemo ustvrditi kako se Đavao nas boji jer se boji Isusa.

Marija je naša voljena Majka. Kad nas Marija pogleda, zbog Utjelovljenja, ona vidi svog Sina. Nakon Uskrsnuća i Duhova, Božja milost podigla je dostojanstvo ljudskih bića na viši stupanj od anđela, ugrađivanjem u Kristovo mistično tijelo. Ako ostanemo u Božjoj milosti, ne trebamo se bojati Đavla. Tijekom svog života, Marija je mogla koristiti mnoga proživljena iskustva da gaji malodušnost i očaj. Ali ona se nije predala, te je čak i u podnožju križa zadržala vjeru.

Dobrota i vrlina su snažni i zastrašujući. Naš život u Isusu nije krhak i ranjiv. Odlučimo pomoći vražjim legijama, njegovim poslušnicima i zemaljskim saveznicima da shvate kako oni žive plitke, slabe i besmislene živote bez Krista.

Strah je beskoristan ako smo kršćani. „U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo…“ (Dj 17,28). Stoga živite hrabro.

Izvor