Naslovnica Crkva NEPOSLUŠNOST FRAIJBURŠKIH BISKUPA?

NEPOSLUŠNOST FRAIJBURŠKIH BISKUPA?

655
0

Jednom odlukom koja je šokirala javnost, njemačka biskupija u Freiburgu odlučila se usprotiviti Crkvenom učenju o pričešćivanju vjernika koji su se razveli te sklopili drugi brak. Iz Vatikana su samo poslali opomenu rekavši da će razmatrati ovaj slučaj na izvanrednoj sinodi svjetskih biskupa zakazanoj za slijedeću godinu.

Iako crkveno učenje eksplicitno zabranjuje dijeljenje pričesti onim razvedenim osobama koje nisu dobile i crkveno poništenje braka, biskupija u Freiburgu je izdala priopćenje po kojem vjernicima upravo to isto omogućuje ako ‘par živi po načelu vjere’ pa tako mogu primati pričest i druge sakramente Katoličke Crkve. Inače, po crkvenom učenju smatra se da takve osobe žive u grešnoj zajednici, odnosno da čine preljub.
Ovo nije prvi put da biskupija u Freiburgu otvoreno zagovara ovakav pristup prema sakramentima. Sličan stav su iznijeli u jednom pastoralnom pismu još 1993-e, samo što je tada Kongregacija za nauk vjere, pod vodstvom kardinala Josipa Ratzingera, čvrsto odbacila svako protivljenje crkvenom učenju.
Biskupi u Freiburgu su s izborom papaFranje vidjeli priliku za uvođenje novih radikalnih reformi jer smatraju da ni novi Papa ne želi da vjernici budu opterećeni s mnoštvom pravila i zakona koji ograničavaju njihov pristup sakramentima. Papa je zaista spomenuo da bi se trebalo revidirati pravilo oko odobravanja službenog crkvenog razvoda točnije poništenja braka ali s ciljem da se zaštiti obitelj. Na sankcioniranje fraijburških biskupa ćemo izgleda trebati pričekati, a nadamo se samo da do tad i druge ‘moderne’ biskupije neće slijediti njihov primjer. Svjedoci smo kako se ovakvi moderni pristupi brzo šire.