Naslovnica Crkva Nepotreban strah od pakla i čistilišta?

Nepotreban strah od pakla i čistilišta?

3918
0

Mnogi vjeruju da je ideja da vrag uopće ne postoji jedan je od najvećih uspjeha samog vraga u moderna vremena. Ovu tezu je među prvima istaknuo C.S. Lewis, kojemu se ovih dana slavi pedeseta obljetnica od njegove smrti, ali unatoč njegovom upozorenju, vjerovanje da vrag i pakao nisu ništa drugo doli izmišljotina same Crkve, postalo je običajno mišljenje u današnjem sekularnom društvu. Nije neka tajna da su za ovakvo razmišljanje u društvu djelom krivi i neki  svećenici (pa i vjeroučitelji) koji nerado u svojim propovijedima spominju sotonu i pakao kao realnost.
Zahvaljujući papa Franji ovo se mišljenje počelo mijenjati jer je Papa već u bezbroj propovijedi naglasio da su Sotona i vrag izvor sveg zla i neprilika s kojima se čovjek suočava.

Ali, da se stara škola još ne da, pokazao je njemački kardinal Reinhard Marx (opet on) koji je na jednom duhovnom predavanju o Uskrsnuću govorio da nam Bog daje sigurnost da će nas On preobraziti i voditi uz njegovu pomoć sve do kraja,

ali bez moraliziranja i bez pakla s mučenjem, zatvorom ili zapaljenim pećnicma. Crkva je uvela ovakve prizore o čistilištu i paklu kako bi unijela vjernicima strah od smrti, i zbog toga Crkva se mora pokajati jer su te slike zlonamjerni izum same Crkve“.

Zato kardinal sugerira da Crkva otkloni svaki strah od pakla ili čistilišta i da umjesto toga propagira samo slike o utjesi, nadi i pomoći kako bi se moglo ići dalje.

Valjda je njemački biskup zaboravio na Isusove riječi zapisane u evanđelju po Luki (Lk 12, 5) odnosno po Mateju (Evanđelje po Mateju – Mt 5,29; Mt 5,30; Mt 18,9; Matej 25,41) i Marku (Mk 9,43; Mk 9,45; Mk 9,47; Mk 9,43).

»Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte!«(Luka 15,5) a u svom govoru na gori Isus kaže: »Zatim će reći i onima slijeva: ‘Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!« (Mt 25, 41).

Je li i Isus sve izmislio kako bi nas zaplašio?

Crkva uči da su Pakao i Čistilište stanje a ne mjesto vječnog ognja ali ovako otvoreno reći da je sve izmišljotina kao bi se zaplašio narod i da se Crkva zbog toga mora pokajati je ipak nešto drugo!

Ovakva razmišljanja pojedinog biskupa u inozemstvu ne bih ni spominjao (jer slični stavovi, pa i gori, mogu se čuti na teološkim fakultetima diljem svijeta) ali nadbiskup Marx je ne samo kardinal nego je i među osam kardinala kojih je papa izabrao u ono famozno vijeće kardinala sa zadatkom da provedu reforme. Uz to, Marx je sa 60 godina relativno mlad pa se očekuje njegovo imenovanje za predsjednika Njemačke biskupske konferencije, a već obnaša funkciju predsjedatelja Saveza biskupske konferencije Europske Unije. Kao takav u nekim krugovima je sigurno i kandidat za sljedećeg papu.