Naslovnica Vatikan Ni u Vatikan bez COVID potvrde!

Ni u Vatikan bez COVID potvrde!

542
0

Vatikan će od svakog posjetitelja i zaposlenika zahtijevati da pokaže COVID potvrdu koja dokazuje da je cijepljen,  prebolio zarazu ili ima negativan test na koronavirus kako bi mogao ući na teritorij Vatikana.

Predsjednik države Vatikan, kardinal Giuseppe Bertello, donio je uredbu na zahtjev pape Franje, koji je zatražio “poduzimanje svih odgovarajućih mjera za sprječavanje, kontrolu i suzbijanje hitne zdravstvene situacije u državi Vatikan”.

Prema novoj uredbi, katolici koji prisustvuju liturgijskim slavljima u Vatikanu bit će iznimka od pravila o cjepivima. Vjernicima će dakle biti dopušten pristup liturgiji “onoliko vremena koliko je potrebno za provođenje obreda”, ali će se svakako trebati pridržavati pravila distanciranja i nošenje maski.

Pravilnik o obvezi cijepljenja za posjetitelje i zaposlenike države Vatikan COVID-19 potpisan je 18. rujna, dan nakon što je talijanska vlada proširila svoj mandat za obaveznu covid propusnicu na javni i privatni sektor.

Vatikanska policija bit će odgovorna za provjeru prolaza na ulazima u teritorij Vatikana, kako piše u pravilniku.

U naredbi se navodi da je papa Franjo na sastanku 7. rujna s predsjednikom Vatikanskog grada Bertellom “potvrdio da je potrebno osigurati zdravlje i dobrobit radne zajednice u pogledu dostojanstva, prava i temeljnih sloboda svakog člana”.

U Italiji su mnoge povijesne katoličke crkve koje turistima naplaćuju karte za ulazak već zahtijevale ”zelenu propusnicu”. Od kolovoza je dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa ili negativnom testu na COVID-19 potreban turistima koji žele posjetiti Duomo u Firenci, baziliku svetog Marka u Veneciji i mnoge druge čuvene talijanske katedrale.

Izvor