Naslovnica Svijet Nigerijski biskup: Zapadni političari javno se “dodvoravaju” islamu na štetu kršćanstva

Nigerijski biskup: Zapadni političari javno se “dodvoravaju” islamu na štetu kršćanstva

530
0

Nigerijski biskup rekao je kako Katolička Crkva u njegovoj zemlji počinje gubiti utjecaj u javnost djelomično i zbog pada vjere na Zapadu.

Biskup Matthew Kukah optužio je europske i američke političare i diplomate za javno “dodovoravanje” islamu na štetu kršćanstva.

Rezultat je, rekao je, rast islama i evanđeoskog kršćanstva u Nigeriji na štetu katoličanstva. On je u intervjuu za Catholic News Service rekao da je opadanje kršćanske vjere na Zapadu “definitivno” jedan od uzroka slabljenja utjecaja Katoličke Crkve u njegovoj zemlji.

Vidim iz vlastitog iskustva da britanski visoki povjerenici, veleposlanici iz europskih zemalja, američki veleposlanik – više idu na ruku islamu nego kršćanstvu, jer je većina njih kršćanstvu okrenula leđa.”

Arapski svijet ulijeva novac u Nigeriju, to rade i američki protestanske pastiri, dok je Katolička Crkva postala najslabija kad su u pitanju resursi“, dodao je biskup. “Meni, kao biskupu Katoličke Crkve, očito je da se naš utjecaj u javnom prostoru pomalo smanjuje, a to je uglavnom zbog naše (ne)sposobnosti da dođemo do sredstava.”

Više nije moguće, pojasnio je, da biskupi zatraže pomoć od povijesno katoličkih država za financiranje crkvenih projekata. “Ne možemo otići irskom ili španjolskom veleposlaniku i reći: ‘Ovo je (potrebno) za Katoličku Crkvu'” – rekao je biskup Kukah. “Ljudi nisu zainteresirani.”

Tijekom Ramazana, veleposlanici u islamskim zemaljama itekako su spremni doći na proslave u islamske zajednice dok, na primjer, veleposlanik Irske ili bilo koje druge zemlje neće učiniti isto radi  ponoćne mise (Božić) ili proslave Uskrsa.

Prema njegovom iskustvu, većina katoličkih veleposlanika radije bi bila javno viđena na muslimanskoj proslavi nego prisustvovala na nekoj kršćanskoj svečanosti.

Prije naših izbora, John Kerry došao je u Nigeriju“, rekao je. “John Kerry, kao državni tajnik, napustio je SAD-e i došao ravno u posjet sultanu Sokota. To je bio posjet koji nitko nije mogao objasniti. John Kerry tvrdi da je katolik. Ovo je savršen primjer. Sletio je u Abuju. Američko veleposlanstvo je u Abuji. U Abuji se nalazi kardinal, i  to vrlo poznati kardinal, ali Johnu Kerryu nije ni napamet palo da, makar iz kurtoazije, posjeti kardinala. Odmah je sjeo u sljedeći avion i sletio u Sokoto te otišao u palaču sultana, vjerskog poglavara muslimana“.

Reakcija nigerijske kršćanske zajednice bila je vrlo zanimljiva. Mislili su da Kerry gura islamsku agendu“, rekao je biskup Kukah. “Ovo je bilo uoči samih izbora, te su smatrali da je došao dati potporu muslimanskom kandidatu.

Izvor