Naslovnica Crkva Njemačka biskupska konferencija priprema teren za ređenje oženjenih

Njemačka biskupska konferencija priprema teren za ređenje oženjenih

1212
0

Njemački kardinal Walter Kasper izjavio je kako papa Franjo želi da mu biskupske konferencije dostave prijedloge o ređenju oženjenih muškaraca.

U intervjuu za Katholisch.de, službenu stranicu Njemačke biskupske konferencije, Kasper je istaknuo da postoji ‘hitna potreba za akcijom’ po pitanju oženjenih svećenika. Ranije rasprava o ovoj temi nisu bile „službeno dopuštene od Rima”, ali sada je papa otvoren prema ovom pitanju. Kasper je ipak istaknuo da papa Franjo nije otkrio svoje stajalište, no da samu raspravu smatra „pozitivnom”.

Prema Kasperu- „ova rasprava je vrlo važna” s obzirom na nedostatak svećenika u Njemačkoj. Cijela zemlja ima samo 40 kandidata za svećeništvo; a u nadbiskupiji liberalnog kardinala Reinharda Marxa, postoji samo jedan.

Kasper tvrdi da papa Franjo „želi ostaviti odluku pojedinim biskupskim konferencijama”. Ako mu dostave „razuman zahtjev, imam dojam da je spreman odgovoriti pozitivno na njega. Sada je do biskupskih konferencija”.

Kasper je dao naslutiti da sam kardinal Marx „želi pogurati stvari” u vezi oženjenih svećenika, ali da „ne može izravno intervenirati” u svakoj biskupiji.

No, Katekizam Katoličke Crkve u br. 1579 doslovno kaže:

Svi zaređeni službenici u Latinskoj Crkvi, izuzevši stalne đakone, izabiru se redovito među neoženjenim vjernicima muškarcima koji imaju želju obdržavati celibat ‘radi kraljevstva nebeskoga’ (Mt 19, 12). Pozvani da se nepodijeljena srca posvete Bogu i ‘onome što se na nj odnosi’ (usp. Heb 5, 4), oni se potpuno predaju Bogu i ljudima. Celibat je znak toga novog života kome se posvećuje službenik Crkve; prihvaćajući celibat radosna srca, postaju znak budućega svijeta.