Naslovnica Crkva Njemački biskup: Amazonska sinoda biskupa bit će “prijelomna” za Crkvu

Njemački biskup: Amazonska sinoda biskupa bit će “prijelomna” za Crkvu

1291
0

Prema Katholische.de, službenoj stranici njemačkih katoličkih biskupa, biskup Franz-Josef Overbeck iz Essena, izjavio je novinarima kako će tzv. Amazonska sinoda biskupa dovesti do “prijeloma” u Crkvi i da “ništa ne će biti isto kao što je bilo”.

Njemački biskup predviđa promjene u Katoličkoj Crkvi u pogledu seksualnog morala, muškog svećeništva i svećeničkog celibata nakon sastanka biskupa u Vatikanu, koji je planiran za ovu godinu.

Overbeck je rekao da će se hijerarhijska struktura Crkve, njezina seksualna moralnost i opća slika o tome što je svećenik (“Priesterbild”) pomno ispitati, a uloga žena u Crkvi također će se ponovno razmotriti.

Biskup je također rekao da će se raspravljati o padu broja katoličkih vjernika u Europi i Latinskoj Americi, zajedno s “golemom eksploatacijom” prirodnog okoliša i kršenjem ljudskih prava.

Sinoda će se održati od 6. do 27. listopada, a njezine primarne teme su ekologija, teologija i pastoralna skrb, brige autohtonih naroda i ljudska prava.

Prema Katholische.de, Overbeck je izjavio kako je papa Franjo, s perspektivom Južne Amerike, osigurao “osviještenost o ovim izazovima”.

U međuvremenu, osvrćući se na nedostatak svećenika u Europi i Latinskoj Americi, biskup Essena izjavio je da lokalne crkve već uglavnom vode žene redovnice.

“Lice mjesne crkve je žensko”, tvrdi Overbeck.

Biskup Overbeck je poznat po tome što želi promijeniti katoličko učenje o homoseksualnosti. U siječnju je u članku za katolički časopis Herder Korrespondenz Overbeck predložio ponovnu procjenu homoseksualnosti.

Overbeck je pozvao na “de-patologizaciju” homoseksualnosti koja bi mogla dovesti do “zakašnjelog oslobođenja” za ljude s istospolnom privlačnošću. Biskup strahuje da će, ako se to ne poduzme, uslijediti “intelektualna marginalizacija katoličkog moralnog učenja”.

Izvor