Naslovnica Crkva Njemački biskupi krenuli u ofenzivu

Njemački biskupi krenuli u ofenzivu

5934
0

Većina njemačkih biskupa smatra kako razvedeni i ponovno vjenčani katolici smiju primati svetu pričest, navodi se u novom izvješću Njemačke biskupske konferencije.

Krajem prosinca, biskupi su objavili dokument “Teološki odgovorni i pastoralno odgovarajući načini za praćenje razvedenih i ponovno vjenčanih“, a sada će se biskupi usredotočiti na pripremu formalnog prijedloga za Sinodu o obitelji u listopadu 2015. godine.

Izvješće, koje je izradila radna skupina i odobrilo stalno vijeće Njemačke biskupske konferencije, pojavilo se 22. prosinca uz službene prijevode nedavnih Sinodalnih dokumenata i njemačke odgovore na vatikanski upitnik poslan biskupijama diljem svijeta.

Rečeno je da većina od 66 njemačkih biskupa odobrava razvedenim katolicima koji žive u novim civilnim brakovima- odlazak na ispovijed i primanje pričesti u “određenim opravdanim slučajevima“.

Dok manji dio biskupa i dalje vjeruje da takvi katolici “u načelu, ne mogu primati sakramente“, dokument je dodao kako su se svi biskupi složili o potrebi “intenziviranja njihovog dušobrižništva“. U izvješću se navodi da isključenje razvedenih katolika “više nije razumljivo” mnogim svećenicima, od kojih neki namjerno zanemaruju crkvene propise u svom pastoralnom radu.

Prema dokumentu “Crkveno učenje i pastoralni rad Crkve se moraju pridržavati Isusovog naputka o nerazrješivosti braka, ali i njegovog zazivanja Božje milosti na one koji su grešni.
U izjavi na biskupskoj web-stranici, kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, navodi da je izvješće odobrila “velika većina” njemačkih crkvenih vođa. Dodao je kako je potraga za pastoralnim pristupima prema razvedenima i ponovno vjenčanima “jedan od hitnih izazova” s kojima se Crkva suočava u evangelizaciji svijeta.

Civilni razvod i brak su često uzrok distanciranja od Crkve, ili povećavaju udaljenost koju su ljudi već osjećali prije razvoda“, rekao je kardinal Marx. “Nije neuobičajeno da ovakav razvoj  dovede vjernika do napuštanja kršćanske vjere, i to je razlog zašto Njemačka biskupska konferencija želi pojačati svoj pastirski doseg.”

Njemački Crkveni dužnosnici su već ranije branili prijedloge Biskupske konferencije kojima bi se omogućilo nekim razvedenim i ponovno vjenčanim katolicima primanje sakramenata, navodeći stavke iz papa Franjine apostolske pobudnice Evangelii Gaudium.

Još 2013., nadbiskupija Freiburg je objavila dokument kojim se utvrđuju smjernice za omogućavanje pristupa pričesti, ali je ga je odbio tadašnji nadbiskup Gerhard Müller, prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vjere.
U svojoj izjavi kardinal Marx je istaknuo kakao se danas većina slaže da se pitanje ponovno vjenčanih i njihov pristup sakramentima “ne može isključiti” iz pastoralne rasprava “ako želimo da se čuje Isusova poruka ljubavi“.

Analizirajući sažetak vatikanskih odgovora na upitnik, evidentno je da većina Nijemaca gleda na katoličke stavove o obiteljskom životu kao “previše idealističke i nerealne“, dok crkveno učenje o predbračnom seksu, homoseksualnosti, razvodu i kontracepciji “gotovo nikada nisu ni prihvatili“. Dodano je da trećina brakova u Njemačkoj završi razvodom, a oko pola njih s djecom, te da su katolički brakovi samo malo “stabilniji od prosjeka“.

Dokument također navodi da većina razvedenih katolika smatra svoju odvojenost i novi odnos “moralno opravdanim” i gleda na svoje isključenje iz sakramenata kao “neopravdanu diskriminaciju i nemilosrdan čin“. Mnogi također smatraju trenutnu kanonsku proceduru za poništenjem crkvenog braka “nepoštenom“.

Izvor