Naslovnica Crkva Njemački biskupi ne prestaju

Njemački biskupi ne prestaju

893
0

Izgleda kako se medijski ping-pong između njemačkih biskupa, predvođenih Robert Zollitschom, predsjednikom biskupske konferencije i vatikanskim prefektom za nauk vjere Gerhard Müllerom, koji je također Nijemac, nastavlja. Netom nakon Müllerove izjave u Romano Osservatore ovog vikenda, u kojoj je prefekt upozorio na opasnosti samovoljnog tumačenja crkvenih doktrina pojedinih biskupskih konferencija, njemački biskupi su već jučer izašli s medijskim priopćenjem u kojem su iznijeli rezultate nedavno provedene ankete među vjernicima.

Prenosimo izvješće koji je objavio Reuters:

Njemački katolički biskupi, reagirajući na vatikansku anketu upućenu diljem svijeta, izjavili su u ponedjeljak da su mnogi dijelovi crkvenog učenja o seksualnom moralu ili vjernicima nepoznati ili ih vjernici odbacuju kao nerealne i bez srca.
Rekli su kako je anketa, sastavljena zbog sinode o mogućim reformama u listopadu, pokazala da većina njemačkih katolika osporava crkvenu zabranu kontracepcije i predbračnog ili gay seksa; te kritiziraju pravila koja zabranjuju razvedenima da se ponovno vjenčaju u Crkvi.

Za mnoge katolike rezultati i ne bi trebali biti neka vijest, osobito u bogatim zapadnim zemljama, ali otvoreno priznanje, i to službeno, o velikim razlikama između politike i prakse je neuobičajeno za Crkvu i zasigurno će biti pritisak na papu Franju da uvede reforme.

Biskupi u Njemačkoj, jednoj od najbogatijih i najutjecajnijih nacionalnih Crkava u svijetu sa 1.2 milijardi vjernika, već duže vrijeme vrše pritisak na Vatikan tražeći reforme, pogotovo po pitanju razvoda braka.

U priopćenju Njemačke biskupske konferencije rezultati ankete su nazvani “trijeznim pokazateljom što njemački katolici cijene u crkvenom učenju o braku i obitelji, i što im smeta odnosno što je za njih neprihvatljivo, uglavnom ili u potpunosti.”

Mislim da možemo biti sretni što su naši biskupi, koliko mi je poznato, uglavnom ignorirali ovu anketu, ili su možda čak postupili s njom kako je i trebalo, a ne je iskoristili kao sredstvo s kojim će iskazati svoje osobno mišljenje o crkvenom učenju. Kako god bilo, nadolazeći sinod o obitelji će biti zanimljiv. Na koju stranu, da se tako izrazim, će stati naši biskupi zbog pitanja kao što je razvod, pokazat će vrijeme.