Naslovnica Crkva Njemački biskupi obećali da će nastaviti s reformama i biti ‘katolici na...

Njemački biskupi obećali da će nastaviti s reformama i biti ‘katolici na drugačiji način’

405
0

Biskupi iz Njemačke prošli su tjedan obećali predanost reformama katoličkog učenja koje je Vatikan kritizirao.

Biskup Georg Bätzing, predsjedatelj Njemačke biskupske konferencije (DBK), rekao je novinarima u Rimu nakon niza sastanaka s papom Franjom i drugim osobama u vatikanskoj hijerarhiji da žele biti “katolici na drugačiji način”- provođenjem reformi o kojima se raspravljano na njemačkom sinodskom putu.

“Mi smo katolici”, rekao je Bätzing na konferenciji za novinare. “Ali mi želimo biti katolici na drugačiji način.”

Njemački biskupi bili su prošli tjedan u Rimu na svom “ad limina posjetu”, koji je uključivao susret s papom Franjom u četvrtak. U petak su sudjelovali na sastanku s voditeljima nekih dikasterija Rimske kurije na Institutu Augustinianum u Rimu kako bi zajedno promišljali o trenutnom njemačkom sinodskom putu.

Progresivni katolički pokret Sinodalnog puta nastoji omogućiti blagoslove za istospolne parove, oženjene svećenike i ređenje žena za đakone.

Crkva u Njemačkoj je pokrenula reformistički pokret 2019. kako bi pokušala povećati svoje sve manje zajednice i kao odgovor na skandale seksualnog zlostavljanja u koje je umiješana i Crkva.

Bätzing je uvjerio Vatikan da Njemačka katolička Crkva “neće donositi nikakve odluke koje ne bi bile moguće samo u kontekstu univerzalne Crkve”, uključujući promjene temeljne doktrine.

“Međutim, Crkva u Njemačkoj želi i mora dati odgovore na pitanja koja postavljaju vjernici”, inzistirao je.

Suočen s kritikama iz Vatikana, Bätzing je rekao da reformska pitanja nisu “zatvorena”.

“Što se, primjerice, tiče ređenja žena, stav (Vatikana) je vrlo jasan, da je to pitanje zatvoreno. Ali to pitanje postoji i treba ga razraditi i raspraviti”, rekao je biskup. “Sva ova pitanja su na stolu i svi pokušaji [da se] ponište neće imati uspjeha.”

Kardinal Pietro Parolin, koji je moderirao raspravu, osvrnuo se na „važnost susreta kao trenutka dijeljenja i milosti i jedinstva u razlikama“, spominjući brige koje je iznio Sinodalni put, osobito „rizik reformi Crkve, ali ne unutar Crkve”.

On je odražavao stajališta Vatikana koji je prozivao pokret, tvrdeći da Crkva riskira raskol ako provede reforme.

Kardinal Luis Francisco Ladaria, prefekt Dikasterija za nauk vjere, i kardinal Marc Ouellet, prefekt Dikasterija za biskupe, podržali su Parolina, izražavajući „otvoreno i jasno svoju zabrinutost i rezerve glede metodologije, sadržaja i prijedloga sinodalnog puta”.

Izvor