Naslovnica Svijet Njemački biskupi pripremaju iznenađenje

Njemački biskupi pripremaju iznenađenje

1344
0
Tko će ih zaustaviti?

U posljednjem u nizu pokušaja njemačkih biskupa za usklađivanjem crkvenog učenja sa svjetovnim vrijednostima, pododbor Njemačke biskupske konferencije planira izmijeniti Crkveni zakon o radu kako bi se omogućilo crkvenim djelatnicima koji su homoseksualci ili razvedeni i ponovno civilno vjenčani rad u crkvenim institucijama.

Za sada, zaposlenici u njemačkoj Crkvi – drugom najvećem poslodavcu u zemlji – dužni su pridržavati se načina života u skladu s crkvenim naukom.

No, spekulira se kako će 24. studenoga većina biskupa glasati za uvođenje promjena u crkvena pravila kojima bi se omogućilo baš takvim zaposlenicima da i dalje rade na administrativnim poslovima ili kao voditelji odjela, te da ih se može zaposliti u budućnosti.

Protivnici ove odluke ističu da u zemlji s katoličkom populacijom od 23 milijuna, sigurno nije tako teško pronaći odgovarajuće zaposlenike koji se mogu pridržavati crkvenog nauka u tim stvarima.

Pastoralne posljedice ovakvih izmjena u pravilima njemačke Crkve će biti značajne. Oni koji žive u odnosima koje Crkva oduvijek smatra grešnima najednom bi imali afirmaciju i dopuštenje za svoje životne izbore. Nadalje, bilo bi teško reći nekome da mora priznati takve grijehe, kada njihove kolege, koji su čak možda visoko pozicioni u Crkvi, žive grešne privatne živote.- “Poslala bi se poruka da nas stvarno nije briga tko su naši novi radnici i kako oni žive, što bi značilo da bi mogli zaposliti bilo koga“, rekao je protivnik novog pravila.

Predložene izmjene, navodno je predvodio isusovac otac Hans Langendörfer, tajnik Njemačke biskupske konferencije, a smatra se da on radi na tome već dugo vremena, prema nekim izvorima možda i posljednjih 18 mjeseci. “To je kao skrivena bomba“, kaže jedan obaviješten izvor blizak njemačkoj Crkvi.

Jezik koji se koristi u formuliranju novih pravila će, tvrde upućeni, biti namjerno nebulozan, predstavljajući formulacije koje su “mutne, ne definiraju ništa konkretno, i stoga su otvorene za različita interpretacije.” To bi se moglo iskoristiti, strahuju oni, za odbacivanje onih zaposlenika koji potvrđuju crkveno učenje i time su “previše katolički” na temelju činjenice da su oni ti koji uzrokuju skandal stvaranjem “negativne atmosfere.”

Da paradoks bude veći, upravo ovaj tjedna njemački Savezni ustavni sud je presudio da katolička bolnica u Düsseldorfu ima pravo dati otkaz liječniku koji je razveden i ponovno civilno vjenčan. Suci su poništili prethodnu presudu koja je proglasila smjenu liječnika nevažećom. Ustavni sud je presudio da se mora “uzeti u obzir”, značenje i opseg autonomije Crkve te poštivanje crkvenog pravilnika iz 1993. koji od zaposlenika Crkve traži lojalnost i poštivanje određenih pravila.

Sudska odluka pokazala je, ironično, da je sudstvo u Njemačkoj više katoličko od mnogih biskupa u zemlji. Iako je odluku Ustavnog suda pozdravio nadbiskup Kölna, kardinal Rainer Maria Woelki, rekavši kako je ona Crkvi vratila “pravnu sigurnost” izgleda da joj nesigurnost prijeti upravo od nekih pastira.

Naime, ako njemačka Crkva nastavi s predloženim izmjenama radnog prava, to će biti samo posljednji u nizu napora jednog djela njemačke Crkve da nauk Crkve prilagodi sekularnim trendovima. Kardinal Reinhard Marx, predsjednik Biskupske konferencije, rekao je novinarima tijekom Sinode o obitelji prošlog mjeseca da velika većina njemačkih biskupa podržava prijedlog kardinala Waltera Kaspera kojim bi se dopustilo nekim razvedenim i ponovno vjenčanim katolicima primanje svete pričesti.

Kroz ove suptilne načine se pokušava promijeniti doktrina“, rekao je izvor u njemačkoj Crkvi. “Stoga je važno da ti napori budu otkriveni tijekom ove godine, uoči sljedeće sinode, koja će biti presudna.”

Izvor