Naslovnica Crkva Njemački franjevci izabrali su disidentskog homoseksualca za provincijala

Njemački franjevci izabrali su disidentskog homoseksualca za provincijala

4428
0

Fra Markus Fuhrmann protivi se nauku Katoličke Crkve ne samo u vezi homoseksualnosti, već i po pitanju svećeničkog celibata i ređenju žena.

Njemački franjevci izabrali su provincijala koji je samo nekoliko tjedana prije toga javno otkrio da je homoseksualac.

        Franciscans Vote for Openly Gay ProvincialFra Markus Fuhrmann, kojeg se navodi kao prvog otvorenog homoseksualnog franjevca u službi provincijala, rekao je da je primio „mnoga ohrabrenja” u pogledu svoje otvorene homoseksualnosti, unatoč osudi homoseksualnosti od strane Svetog pisma i crkvenog učiteljstva.

Katekizam Katoličke crkve naučava da „oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, predaja je uvijek tvrdila da su „homoseksualni čini u sebi neuredni“. Protive se naravnom zakonu“ [KKC 2357].

Jezik Katekizma potvrđuje da je crkvena osuda homoseksualnog ponašanja nepogrešiv nauk univerzalnog Učiteljstva, napomenuo je o. Philip Bochanski, izvršni direktor „Courage Internationala“.

U intervjuu za MK-Online (od 10. lipnja), Fuhrmann je jasno iznio svoje mišljenje da bi se nauk Katoličke crkve o homoseksualnosti trebalo promijeniti, tvrdeći da „taj moral koji se do sada službeno naučavao, nije služio životu. Mora se promijeniti ili razviti”.

Fuhrmann je nadalje objasnio zašto je „priznao“ da je homoseksualac, rekavši da je za njega osobno to bilo pitanje njegove vlastite „istine“, dodajući da je „želio biti u mogućnosti da može jasno reći tko je i za što se zalaže“.

„Ako sam i homoseksualac, onda bih želio pokazati da i ja mogu biti dio Crkve vršeći ovu službu. To je važno jer to nije bio slučaj u Crkvi”, rekao je Fuhrmann.

Nastavio je, „želim promovirati drugačiji pogled, da se to vidi kao prilika, da je Crkva šarolika, da je Crkva (isto tako) queer, da to želi Bog, da to odgovara raznolikosti stvaranja i to je dakle sasvim normalno”.

Fuhrmann je isto tako istaknuo da podržava promjene u vezi s drugim obvezujućim crkvenim učenjima, uokvirujući takve promjene kao dio „Sinodalnog puta“, što je referenca na krivovjerni njemački „Sinodalni put“ pokrenut 2019., koji su razni prelati u više navrata osudili jer stavlja njemačke biskupe u rizik raskola.

„Osobno stojim iza težnji Sinodalnog puta, zalažem se za kritičko promišljanje u vezi svećeničkog života u celibatu i za pristup žena svetom redu”, rekao je za MK-Online.

Kako je primijećeno na portalu „Church Militant“, nekoliko franjevačkih provincija otvoreno je prkosilo crkvenom nauku o homoseksualnosti, a „Franciscan Action Network“ se požalila Kongregaciji za nauk vjere što se istospolnim zajednicama ne može davati blagoslov.

Izvor