Naslovnica Vatikan Nova anketa iz Vatikana – ali bez “doktrinarnih” formulacija molim!

Nova anketa iz Vatikana – ali bez “doktrinarnih” formulacija molim!

1768
0

Izgleda da bi Sinoda o obitelji 2015. mogla biti jednako zanimljiva kao i ovogodišnja.

Vatikan je pripremio dokument za drugo zasjedanja Biskupske sinode o obitelji sljedeće godine i ponovno traži ‘mišljenje vjernika’, predstavljeno u 46 pitanja uz napomenu biskupskim konferencijama da ne odgovaraju na pitanja strogim “doktrinarnim” formulacijama.

Dokument, izdan 9. prosinca u Vatikanu, a za sada dostupan samo na talijanskom jeziku, spominje da u predsinodske rasprave treba uključiti sve razine Crkve, uključujući i akademske institucije, laičke pokrete i druge udruge.

Rečeno je da u pripremi za sinodalne sjednice, biskupi trebaju imati na umu da je papa Franjo pozvao na pastoralni pristup koji odražava “kulturu susreta” i ide izvan uobičajenog crkvenog okruženja, kako bi Crkva mogla djelovati kao “poljska bolnica” od Milosrđa.

Pitanja uključuju i brojne kontroverzne teme o kojima se raspravljalo na prvom susretu u listopadu, uključujući i sakramente za razvedene i ponovno vjenčane katolike, crkveno učenje o homoseksualnosti te kontroli rađanja.

Dokument izričito traži od biskupa da pokažu “pravi realizam” u traženju odgovora na pitanja, izbjegavajući pristup koji “je samo primjena doktrine, i ne poštuje zaključke sjednice izvanredne sinode, te bi mogao skrenuti razmatranje s puta koji je već postavljen“.

Izvor