Naslovnica Vatikan Nova paradigma i u vatikanskoj diplomaciji

Nova paradigma i u vatikanskoj diplomaciji

649
0

Niz najnovijih članaka o pregovorima između Vatikana i Kine, koji su objavljeni na stranici Vatican News i bave se gorućim pitanjima Crkve u Kini, propitkuju i mogućnost kanonskog ozakonjenja biskupa koji su zaređeni bez Papinog imenovanja (i samim time podvrgnuti ekskomunikaciji).

Put ka legitimizaciji kineskih biskupa zaređenih bez papinog mandata nije i ne može biti samo hladan birokratski čin; radi se o putu stvarnog i dubokog crkvenog razlučivanja, pri čemu se vrednuju pojedinačni slučajevi kako bi se utvrdilo postoje li osnovni uvjeti, tako da se određeni biskup može ponovno primiti u puno katoličko zajedništvo.

Ne zvuči li vam ovo poznato? “Duboko crkveno razlučivanje” koje dovodi do “punog katoličkog zajedništva”? Zar to ne odgovara pristupu koji se predlaže u Amoris Laetitia?

Dakle, ovo je taj “pomak paradigme” o kojemu smo toliko slušali. Ne smijete ugroziti integritet vašeg braka ili katoličku hijerarhiju; ne biste trebali počiniti smrtni grijeh ili ćete biti izopćeni. Ali ako ste to ipak učinili, onda se procesom “razlučivanja” sve može ispraviti – sa ili bez ikakve promjene onoga što činite, sa ili bez ikakve namjere da se mijenjate.

(Ovi članci na Vatican News ne daju nove informacije o stvarnom sadržaju tekućih pregovora između Rima i Pekinga, koji se provode iza zatvorenih vrata, kao što je primjereno diplomatskim razgovorima, ali članci implicitno pretpostavljaju da su široko rasprostranjene glasine točne i da bi predloženi sporazum omogućio priznanje biskupa koji su bili nedopušteno zaređeni i uklanjanje nekih “podzemnih” biskupa koji su ostali vjerni Svetoj Stolici. Vijesti na Vatican News naginju prema prihvaćanju baš takvog sporazuma.)

Izvor