Naslovnica Crkva Nova praksa poništenja braka: ‘Poništenje’ jer par već godinama ne živi zajedno

Nova praksa poništenja braka: ‘Poništenje’ jer par već godinama ne živi zajedno

2654
0
(AP Photo/Nick Wagner) (The Associated Press)
(AP Photo/Nick Wagner) (The Associated Press)
(Rim / Mexico City) Prije godinu dana, 15. kolovoza 2015. godine papa Franjo je potpisao motu proprio Mitis Iudex Dominus Iesus o reformi kanonskog postupka za poništenje braka u Zakoniku kanonskog prava. Time je vođa Crkve bitno promijenio dosadašnju praksu. Dok godinu dana kasnije među kanonskim pravnicima i dalje vlada nejasnoća, Motu proprio u praksi već bilježi osjetan utjecaj.

Mitis iudex Dominus Iesus je objavljen 8. rujna 2015. Osservatore Romano je tada objavio kao udarnu vijest na prvoj stranici:Papa Franjo promijenio postupak poništenja braka“. Katolički intelektualac Roberto de Mattei govorio je međutim o “rani”, koju je papa nanio kršćanskom braku.

Motu proprio je izazvao čuđenje, jer je usvojen mjesec dana prije početka Biskupske sinode o obitelji. Papa je time ignorirao sinodske oce, koje je pozvao na savjetovanje upravo oko tih istih pitanja, dok je on već unaprijed bio poduzeo duboke promjene, dovodeći ih pred gotov čin. Taj dokument je stupio na snagu 8. prosinca iste godine.

Dok si kanonski stručnjaci i dalje razbijaju glavu o primjeni i utjecaju Mitis Iudex Dominus Iesus, brakovi se po njemu već poništavaju. O jednom slučaju je izvijestila svjetska novinska agencija Associated Press (AP), jedna od “tri sestre” (uz Reuters i AFP), koje imaju odlučujući utjecaj na formiranje mišljenja po cijelom svijetu.

AP je izvijestila o jednom vjenčanju koje se održalo 23. srpnja ove godine u malom mjestu Santa Ana del Valle u meksičkoj državi Oaxaca. Franjevački otac Garcia vjenčao je Pabla i Franciscu u prisustvu 250 rođaka i prijatelja. “Lokalna muzička skupina najavila je događaj kojemu se par nadao već desetljećima.

1970.g. Civilni brak

Dasu rekli 75-godišnji Pablo Ibarra i deset godina mlađa Francisca Santiago.Nakon mnogo desetljeća oni su to mogli učiniti i u Crkvi.

Par se upoznao 1967.g. Pablo se htio oženiti Franciscom, ali je otišao na rad u Mexico City, gdje je radio tri godine kao zaštitar. Francisca nije htjela ostaviti same majku i tri brata, jer je otac već bio umro.

Kada se Pablo 1970. g. vratio, oženio se Franciscom civilno. Crkveno vjenčanje nije bilo moguće, jer je Pablo već bio oženjen i sa svojom suprugom imao četvero djece. Bio je razveden od svoje supruge, ali to nema utjecaja na sakramentalni brak, koji je i dalje vrijedi. Četvero djece umrlo je u ranom djetinjstvu, ali je žena još uvijek živa.

U 46 godina braka Pablo i Francisca imali su osmero djece i brojne unuke“, piše AP. “Tek nakon što je 8. prosinca 2015.g. reforma procesa poništenja braka pape Franje stupila na snagu, mislili su, da bi se mogli vjenčati i u Crkvi.

Papinske reforme ubrzale su prethodno dugotrajan proces za razvedene.

Tako piše u verziji tiskovne agencije, koja time stvara dojam da je dosadašnji crkveni proces ništavosti braka bio toliko spor, da se ni nakon 46 godina nije mogla očekivati presuda.

Poništenje, jer par već desetljećima ne živi zajedno

Intervencija pape Franje ne odnosi se samo na ubrzanje procesa, nego i na razloge zbog kojih može doći do poništenja braka. Kad se bolje pogleda slučaj Pabla i Francisce postaje jasno:

Prošle godine je otac Domingo Garcia Martinez ovaj slučaj predstavio biskupu Oaxace. Prelat je poništio Pablov prvi brak s obrazloženjem, da on više od 40 godina ne živi sa svojom prethodnom ženom i da se ona ne protivi poništenju.

José-Luis-Chávez-Botello-300x227

Ovdje se radi o nadbiskupu Joséu Luisu Chávezu Botellu iz nadbiskupije Antequera-Oaxaca, koji je na sveučilištu Gregoriana u Rimu studirao dogmatiku, 1969. g. zaređen je za svećenika i krajem 2003.g. od pape Ivana Pavla II imenovan za nadbiskupa Oaxace.

Za nadbiskupa Chaveza Botella su faktori vrijeme i nedostatak protesta prve supruge bili dovoljni i presudni za poništenje prvog braka Pabla Ibarre.

Oba elementa ne nalaze se u Motu proprio Mitis Iudex Dominus Iesus, koji navodi druge opsežne razloge koji mogu voditi do poništenja, razloge oko kojih si kanonski pravnici razbijaju glavu.

Jedan dio “reforme” opisane u Motu proprio je isključiva nadležnost biskupa, koji može donijeti odluku kao jedini sudac. S obzirom na to da je ukinuta i dosadašnja praksa dvostruke presude, biskup može sam donijeti odluku. Ako ni jedan od supružnika ne podnese žalbu, onda je biskupova odluka, kao u slučaju Pabla Ibarra, odmah pravomoćna.

Ova isključiva odgovornost biskupa i novi velikodušni razlozi za poništenje braka, očito su motivirali nadbiskupa Oaxaca da uvede čak i dodatna obrazloženja. Stručnjaci za kanonsko pravo suočeni su s novim izazovima.

Zbog biskupovog poništenja prvog braka, za crkveno vjenčanje Pabla i Francisce više nije bilo prepreka. Dana 23. srpnja održano je veliko slavlje u Santa Ana del Valle.

Izvor