Naslovnica Politika Francuska predložila homoseksualca za ambasadora pri Svetoj Stolici

Francuska predložila homoseksualca za ambasadora pri Svetoj Stolici

1556
0

Još 5. siječnja, francuska vlada predložila je Laurenta Stefaninia, 55-godišnjeg diplomata i šefa protokola francuskog predsjednika, za novog domaćina u Villa Bonapartea. No, vrijeme prolazi, bivši veleposlanik uzeo je službeni dopust 1. ožujka i vratio se u Pariz, a Vatikan još nije odobrio Stefaninievo imenovanje. Prema kuloarima, papa Franjo i brojni kardinali pokazuju svoje protivljenje šutnjom, odnosno ignorirajući pozive iz Pariza.

Iako Laurent Stefanini nije očiti lobist gay pokreta, njegova homoseksualnost nije tajna i odabir da baš on predstavlja Francusku pri Svetoj Stolici se smatra čistom “provokacijom”.

Čak i Manuel Valls, francuski socijalistički premijer, koji je nedavno izjavio da je Francuska Republika izgrađena “protu religijski”, rekao je predsjedniku François Hollandeu kako se odabirom Stefaninia ipak otišlo ‘malo predaleko’.

Mjesto veleposlanika pri Svetoj Stolici je prestižna pozicija i idealno se odabire osoba koja ima neki afinitet prema katoličkoj vjeri i hijerarhiji. Prema nekim medijskim izvorima, Laurent Stefanini je prakticirajući vjernik; Francusko ministarstvo vanjskih poslova ga naziva “strastvenim” kršćaninom, a on već ima iskustva u službenim odnosima s Rimom. Bio je prvi savjetnik u francuskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici 2001.-2005. prije nego što je postao savjetnik u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova za vjerska pitanja.

No, simbolično, odabir muškarca koji je očito “gay” za takvo prestižno mjesto je potez koji izaziva katolički moral, a time i katoličku vjeru.

Jesu li francuske vlasti pokušale kapitalizirati Franjinu izjavu o homoseksualcima “Tko sam ja da sudim“? Prema francuskim medijima, jedan od mogućih razloga je papino pozivanje na otvorenost prema crkvenim “periferijama“.

Osim toga, navodno je nadbiskup Pariza kardinal André Vingt-Trois u pismu, koje je osobno predao papa Franji 11. veljače na konzistoriju kardinala u Rimu, načelno podržao imenovanje Stefaninia.

Kada je LifeSiteNews kontaktirao kardinalovu press službu raspitujući se za ovaj slučaj, tamo nisu bili u stanju ni potvrditi ni demantirati ovu tvrdnju. Međutim, dužnosnik francuskog ministarstva vanjskih poslova je potvrdio nadbiskupovo pismo. A kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, javno je iskazao svoju potporu za nominaciju Stefaninia.

S druge strane, internetska stranica Journal du dimanche objavila je da se papa Franjo osobno protivi Stefaninievoj nominaciji i potvrdio je nekim kardinalima da neće popustiti. Sveta Stolica smatra da će njihova šutnja biti protumačena kao dovoljno jasan glas protiv imenovanja, a brojni gay mediji su već izrazili svoju ljutnju, nazivajući odluku “homofobičnom”.

Ako Stefanini doista ne dobije blagoslov za mjesto veleposlanika Francuske pri Svetoj Stolici, potez neće biti bez presedana. U 2007. godini, papa Benedikt nije odobrio imenovanje jednog drugog francuskog veleposlanika koji je otvoreno živio u grešnoj zajednici s drugim muškarcem, a tada je Villa Bonaparte ostala prazna pune dvije godine.

Izvor