Naslovnica Video Novi film- “Ida”

Novi film- “Ida”

2220
0

Toplo preporučujem ovaj novi poljski film Ida na koji sam naišao ovih dana. Sumnjam da će biti prikazan na bilo kojem od onih silnih festivala koje organiziraju kod nas, ali uz malo truda može ga se naći na internetu.

Evo kako ga je aleteia opisao:

Ida je vrsta filma za koju katolici kažu da se više ne snima. Lijepo je snimljen, suptilan, zreo u svom pogledu duhovnosti, i fer prema Katoličkoj Crkvi, pa ga vrijedi potražiti po art krugovima.

Ida je nastala u režiji poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog. Snimljen u crno-bijeloj tehnici, govori o Idi Lebenstein, osamnaestogodišnjoj poljskoj časnoj sestri iz 1962., koja je na pragu davanja vječnih zavjeta. Usvojena od samostana kada je bila dijete, Ida otkriva da je porijeklom Židovka, a da su joj roditelji ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata.

(…)
Ja ću samo reći katolicima koji se žale zbog agresivne sekularizacije medija, ispraznosti Hollywooda, te kako nitko više ne snima odrasle filmove o religiji, kako vrijedi pogledati ovaj film. On je umjetničko djelo koje zaslužuje širu publiku.

Cijeli film na poljskom možete naći ovdje.