Naslovnica Video Novi film- Skrivena pobuna

Novi film- Skrivena pobuna

3422
0

Srećom, agresivni sekularizam u Europi u ranom 21. stoljeću za sad (još) nije stigao do onog ekstrema koji je prevladao u Francuskoj revoluciji. Novi film The Hidden Rebellion – odnosno Skrivena pobuna, govori o neustrašivim katolicima koji su se oduprli napadima na svoju vjeru i zbog toga platili strašnu cijenu.

Film istražuje brutalnu kampanju jakobinaca protiv stanovnika Vandejske (Vendée) pokrajine u zapadnoj Francuskoj. Bio je to prvi primjer genocida koji je provela jedna moderna Vlada, služeći se primitivnim, ali učinkovitim sredstvom masovnog istrebljenja. Po naređenju Lazara Karnota, formirano je dvanaest paklenih kolona koje u siječnju 1794. započinju s eliminiranjem stanovnika Vandejske pokrajne. Cilj je bio: “Od Vendée učiniti nacionalno groblje, kako bi se u potpunosti očistilo tlo slobode od te proklete rase.”

Oko 200.000 ljudi je ubijeno: jedna trećina stanovnika Vendéea.

Oznaka vandejskih pobunjenika: ‘Dieu, le Roi’- Bog je kralj.

Vandejski rat bio je pobuna protiv intelektualaca i birokrata iz Pariza, koji su u svojoj želji da dosegnu ljudsko savršenstvo, zahtijevali prekid s gotovo svim aspektima tradicijskog života i vrijednostima, posebno s katoličanstvom. U tom povijesnom sukobom možemo vidjeti i navještaj borbe našeg vremena. Jakobinske elite u Parizu gledale su na religioznost Francuza slično kao i današnji zapadni vladini dužnosnici i intelektualci koji omalovažavaju vjernike.

Skrivena pobuna je priča koju su knjige povijesti često zanemarivale ili namjerno prešućivale.

Više možete doznati ovdje

Izvor