Naslovnica Crkva Novi Institut, novi pastoralni pristup i- nove prigode za “razlučivanje”…

Novi Institut, novi pastoralni pristup i- nove prigode za “razlučivanje”…

708
0

Papa Franjo je motuproprijem naslovljenim Summa Familiae Cura ustanovio novi Papinski teološki institut Ivan Pavao II. za nauk o braku i obitelji. Ta će institucija naslijediti Papinski institut Ivan Pavao II. za studij braka i obitelji, a novoutemeljeni institut će nastaviti promicati rad posljednje biskupske sinode o obitelji kao i apostolsku pobudnicu “Amoris Laetitia“.

Papa Franjo potpisao je novo apostolsko pismo samo dva dana nakon što je kardinal Caffara, prvi predsjednik Papinskog Instituta Ivan Pavao II za studij braka i obitelji,  neočekivano umro u Bologni u dobi od 79 godina.

Ističući važno djelo koje je ostvario izvorni institut, utemeljen u svjetlu Sinode o obitelji koja se održala 1980. godine, Sveti je Otac napisao da je nedavna biskupska sinoda donijela obnovljenu svijest o evanđelju obitelji kao i o novim pastoralnim izazovima na koje je kršćanska zajednica pozvana odgovoriti. Suvremene antropološke i kulturološke promjene – nastavio je Papa – zahtijevaju raznolik i analitičan pristup koji se ne može ograničiti na pastoralne i misionarske prakse iz prošlosti.

Katolički mediji su ovih dana puni komentara o značenju ovog, po mnogima nelogičnog poteza Svete Stolice. S druge strane, neki su mišljenje da s ovim neće ništa bitno promijeniti.

Prenosimo komentare s Life Site News-a, koji su zbog karaktera svog posla usko surađivali s Institutom Ivan Pavao II. za studij braka i obitelji.

Drugim riječima, čini se da ranije katoličko učenje o braku i obitelji, kako su ga razumjeli i poučavali Ivan Pavao II., kardinal Caffarra i ustanova koju su osnovali, više nije “korisno” u rješavanju sadašnjeg stanja kad su u pitanju kontracepcija, razvod, preljub, homoseksualnost, pobačaj itd.
Umjesto toga, potreban je novi pastoralni pristup, koji moralna pitanja ne gleda samo kroz “crno – bijelu”- prizmu, nego kao prigodu za “razlučivanje”, gdje određeni odgovor možda i nije objektivni ideal, ali je ipak ono što “Bog traži”.
Da podsjetimo, pokojni kardinal Caffarra je utemeljio Institut za brak i obitelj na zahtjev pape sv. Ivana Pavla II. Tom prigodom pisao je sestri Luciji iz Fatime, preporučivši se u molitve zbog novog zaduženja. Kardinal Caffarra je primio opširno pismo koje je potpisala sestra Lucija, u kojem je govorila o “konačnoj bitci” koja će se dogoditi u posljednjim danima “između Gospodina i vladavine Sotone, a  voditi  će se oko braka i obitelji”.
“Ne bojte se”, nastavila je, “jer svatko tko radi za svetost braka i obitelji uvijek će biti napadan i naići na protivljenje u svakom pogledu, jer ovo je odlučujuće pitanje… No ipak, Gospa mu je već satrla glavu…”