Naslovnica Crkva Novi intervju kardinala Burke

Novi intervju kardinala Burke

1610
0

U intervjuu za EWTN kardinal Raymond Burke odgovorio je onima u Crkvi koji su njega i još tri kardinala kritizirali jer su zatražili moralno pojašnjenje oko nekih stavki u apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia. Rekao je kako kardinali ne stvaraju podjele, nego govore o već postojećoj podjeli unutar Crkve. Također je ustvrdio kako on “nikada” ne bi bio uključen u šizmu zbog obrane katoličke vjere, te da napadi na brak destabiliziraju i Crkvu i društvo.

Odgovarajući na tvrdnje kako on i ostala tri kardinala pokušavaju “povećati” podjele i napetosti u Crkvi, kardinal Burke je odgovorio- “U stvari, mi pokušavamo riješiti podjelu koja se već razbuktala“.

Tek kada se na ta pitanja, koja smo postavili prema tradicionalnom načinu rješavanja problema unutar Crkva koja se tiču vrlo ozbiljnih stvari, adekvatno odgovori, raspršit će se podjele”, rekao je Burke. “Ali, kako se sada stvari razvijaju, nastavili se ovako, podjele će samo rasti, a naravno, plod podjela je zabluda. A ovdje govorimo o spasenju duša, ljudi su dovedeni u zabludu u stvarima koje utječu na njihovo vječno spasenje.

Uloga je pape kao pastira sveopće Crkve, kao čuvara jedinstva biskupa i cijelog Tijela Kristova, odgovoriti na ovakva pitanja”, izjavio je Burke. “Tvrditi kako je postavljanje ovih pitanja znak neiskrenosti je duboko uvredljivo. Uvjeravam vas kako ni ja, niti ostali uključeni kardinali, ne bi ni postavili pitanja, da nismo imali najdublju i iskrenu zabrinutost za Crkvu i za pojedinačne članove vjernike.

Papa Franjo je “dao svoje mišljenje” o pričesti za razvedene i ponovno vjenčane, ali “odgovor na pitanje može se dati samo u smislu onoga što je Crkva oduvijek učila i prakticirala“, rekao je Burke. “Ne radi se ovdje … o nekoj spekulativnoj ideji koja se može imati s obzirom na način pristupanja problemu, nego kako Isus Kista u svojoj Crkvi odgovora na takva pitanja? … Dok taj odgovor ne dobijemo, i dalje ćemo biti u stanje konfuzije.

U intervju se raspravljalo i o dokumentu Amoris Laetitia i njegovoj nekompatibilnosti s dijelovima apostolske pobudnice pape Ivana Pavla II Familiaris Consortio, te tvrdnji kardinala Schönborna da se radi o “evoluciji” u nauku Crkve.

Ne možete imati sazrijevanje u učenju ako ono predstavlja prekid tog istog učenja, ako se toliko odvaja od toga učenja“, rekao je Burke. “Izjave kardinala Schönborna u tom pogledu ne odražavaju ono što se zove razvoj doktrine – drugim riječima, promišljajući Crkva produbljuje svoja razumijevanja nekog nauka i pomaže vjernicima u prakticiranju tog nauka. U ovom slučaju, radi se o pitanju potpunog prekida s naukom Crkve, kompletnim odmakom od onoga što je Crkva oduvijek učila i prakticirala. A to se ne može nazvati sazrijevanjem. Sazrijevanja je nešto organsko, gdje bi se vidjelo kako je ono što Crkva uči o braku sada izraženo u većoj punini.

Kardinal Burke se požalio i na “politizaciju Crkve” koja se dogodila kada su pristaše popuštanja u praksi Crkve, napali četiri kardinala putem medija. Ova “politizacija” je “vrlo raširena u svim vrstama medija, te su takve intervencije vrlo bolne i čine veliku štetu za opće dobro svih u Crkvi“, naglasio je kardinal.

Vidim da je zemaljski duh, svjetovni duh ušao u Crkvu, kako bi podijelio svoje članove u razne tabore: liberale i konzervativce“, rekao je Burke, pri čemu su ovi posljednji “fundamentalisti, oni koji nastoje obraniti trajno učenje Crkve.

Što se mene tiče, nikad neću biti dio raskola”, rekao je Burke. “Ja sam rimokatolik i obrana Rimokatoličke vjere nije uzrok mog odvajanja od Crkve. Ja jednostavno namjeravam nastaviti braniti vjeru iz ljubavi prema Gospodinu, i njegovom mističnom tijelu, mojoj braći i sestrama u Crkvi, a vjerujem da i ostali kardinali tako razmišljaju.

Izvor