Naslovnica Crkva Novi kanon propisuje kaznu izopćenja za ređenje žena za đakonat

Novi kanon propisuje kaznu izopćenja za ređenje žena za đakonat

553
0

Novi paragraf kanona 1379. § 3. smatra kanonski nedopuštenim pokušaj zaređivanja žena za bilo koji od tri stupnja Svetoga reda (episkopat, svećeništvo, đakonat).

Nedavno je objavljena nova šesta knjiga Kodeksa kanonskog prava Katoličke Crkve. Ova nova šesta knjiga, koja se bavi prestupima i kanonskim kaznama, u potpunosti zamjenjuje stariju verziju. Neke promjene su puko preslagivanje, dok su druge sadržajnije. Jedna od bitnijih promjena glasi ovako:

Kanon 1379. § 3. I osoba koja pokuša podijeliti sveti red ženi i žena koja pokuša primiti sveti red, podvrgavaju se izopćenju latae sententiae koje je pridržano Apostolskoj stolici; štoviše, klerik može biti kažnjen otpuštanjem iz kleričkog staleža.

Dakle, ovaj novi kanon izričito kaže da se žene ne mogu zarediti. Žene se ne mogu zarediti ni za jedan od tri stupnja Svetoga reda. Ne mogu biti zaređene za biskupe, svećenike ili đakone.

Đakonat je jedan od tri stupnja Svetoga reda.

Dvije komisije za proučavanje „đakonata“ u Rimu neovisno zaključuju da, ako je postojao ijedan mogući razlog za ređenje žena za đakonise, onda ovaj kanon ne bi bio uključen u novu šestu knjige. Umjesto toga, u međuvremenu bi „stariji“ jezik bio zadržan ili izbrisan. Ali nije, nego je još eksplicitniji.

Molim vas da imate na umu riječ „pokuša“. „Osoba koja pokuša zarediti…“, što isključuje sugestiju da bi ređenje bilo valjano, ali nedopušteno. Poanta je u tome da je „pokušaj“ neispravan i dotična žena nije zaređena. Ali i dalje je jako težak prekršaj čak sam i pokušaj, sam kanon uključuje činjenicu da je riječ o pokušaju.

Prethodni odgovarajući kanon, u sada već prekrojenoj šestoj knjizi, kaže da će svatko tko „simulira vršenje sakramenta“ biti kažnjen pravednom kaznom. Svaki pokušaj zaređivanja žena za bilo koji stupanj svetoga reda bio bi simulacija sakramenta. Sakrament se ne dodjeljuje, iako bi ono što se može dogoditi bila simulacija obreda ređenja.

Ovo kažem, jer postoje neki ljudi koji nastavljaju i dalje zagovarati ređenja žena za svećenice ili đakonise dok ovaj novi kanon uklanja svaku sumnju činjenicom da se žena ne može zarediti ni za jedan stupanj Svetoga reda.

To su primijetili i drugi kanonski pravnici i komentatori. Napominjući da je riječ o „graviora delicta“ (teškom prekršaju).

Domikanac Pius Pietrzyk: „U novi kazneni zakon u Kodeksu kanonskog prava je kao težak prekršaj uvedeno ređenja žena. Ovime je @Pontifex odlučno zatvorio vrata đakonisama, potvrđujući da je čak i ređenje žena za đakone kanonski prekršaj“.

The Pillar: „Među promjenama koje je Papa Franjo danas napravio je i nova kanonska formulacija u vezi pokušaja zaređenja žene – uključujući i ređenja za đakonisa. Kako to utječe na njemačke sinodalne planove?“.

Kanonski prekršaj je pokušaj zaređivanja žena za bilo koji od tri stupnja Svetoga reda.

Prihvatimo ovaj novi kanon sa zahvalnošću, jer daje snažne smjernice onima koji opsesivno zagovaraju zaređivanje žena, a isto tako je i rješenje, jer naglašava našu vlastitu odgovornost u poticanju zvanja i davanju podrške onima koji su zaređeni.

Izvor