Naslovnica Crkva Novi nadbiskup Washingtona obećao nam je istinu. Evo kako može ispuniti obećanje…

Novi nadbiskup Washingtona obećao nam je istinu. Evo kako može ispuniti obećanje…

698
0

Nadbiskup Wilton Gregory je sada i službeno imenovan na čelo vrlo važne nadbiskupije Washington, DC, te je na prvoj tiskovnoj konferenciji obećao: “Uvijek ću vam govoriti istinu onako kako je razumijem.” “Jedini način na koji mogu služiti ovoj nadbiskupiji jest reći istinu”, rekao je. Dobro.

Ali u veljači 2004. godine, u svojstvu predsjednika Američke biskupske konferencije, tadašnji biskup Gregory objavio je izvješće o opsegu skandala o seksualnom zlostavljanju u SAD-u. “Strašna povijest zabilježena je danas ovdje”, rekao je, pokazujući na izvješće o skandalu, “ali povijest”. Povijet da, ali ipak ne tako davna povijest.

Tijekom konferencije za novinare, biskup Gregory je uvjeravao vjernike da biskupi “čine sve što je moguće da se to ne ponovi”. Konferencija za novinare održana je u Washingtonu, DC – nadbiskupiji koju je u to vrijeme vodio Theodore McCarrick. U to su vrijeme postojale neke istine – zapravo, mnoge od njih – koje biskupi nisu bili spremni izreći.

A sada? U središtu svoje nove nadbiskupije, nadbiskup Gregory naći će ured Vatikanskog nuncija, čije bi arhive mogle pružiti konačan odgovor na pitanja (koja je postavio nadbiskup Vigano, koji je nekoć tamo služio) o tome kako je McCarrick došao na vlast i zadržao svoj položaj unatoč saznanjima o nemoralu. Kada novi nadbiskup zatraži otvaranje tih dosjea, znat ćemo je li zaista predan istini.

Izvor