Naslovnica Društvo Novi zakon EU-e mogao bi pro-life aktivnosti definirati kao “nasilje nad ženama”

Novi zakon EU-e mogao bi pro-life aktivnosti definirati kao “nasilje nad ženama”

559
0

Zamislite svijet u kojem protivljenje pobačaju ne bi bilo samo stvar mišljenja, nego kazneno djelo.

Ako se nastave određeni trendovi u Europskoj uniji, taj svijet bi mogao biti bliže nego što mislite.

Europski parlament je prošlog mjeseca glasovao za privremeno izvješće Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), koji se fokusira na zaštitu žena od obiteljskog nasilja i čini okosnicu preporučenih smjernica Europskog parlamenta prema Europskoj komisiji za relevantne nadolazeće dijelove nacrta zakona.

Ciljevi izvješća mogu izgledati bezazleno. Ali pažljivijim uvidom postaje jasno da je dokument daleko od toga da bude bezopasan. Na stranici 10 navodi se da EU:

Snažno potvrđuje da je poricanje seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih i pravnih usluga, uključujući siguran i legalan pobačaj, oblik nasilja nad ženama i djevojčicama.

Sada kada je parlament odobrio izvješće, ono se vraća Europskoj komisiji, koja će zatim svoje preporuke uključiti u nacrt zakona. Dakle, uskoro bi mogli postojati zakoni EU-e po kojima bi se “poricanje … reproduktivnih prava” tretiralo kao oblik nasilja nad ženama.
Potencijalne posljedice za zemlje članice EU su dakako zabrinjavajuće.

Teško je predvidjeti što će prijedlog značiti u praksi; ali najgori scenarij uistinu je alarmantan. To bi moglo značiti da bi, ako se recimo smanje sredstva za kliniku za pobačaj, to moglo smatrati nasiljem nad ženama. Možda čak i oni koji se bore protiv pomicanje odnosno za ograničavanje granica dopuštenog pobačaja – poput zakona koji dopuštaju pobačaj djece s invaliditetom – mogu očekivati tužbe zbog počinjenog nasilja nad ženama.

Bez obzira na vaše mišljenje o pobačaju – ovo izvješće kriminalizira osobne ideje i stavove. Jedna mala skupina donositelja odluka, sa sjedištem u Bruxellesu, odvojena od stvarnog života, govori drugima da su njihovi stavovi neprihvatljivi i eventualno kriminalni.

Pitanje je može li se ovo sada zaustaviti?

U teoriji, da – ali vjerojatnost je nikakva. Europski parlament gotovo uvijek odobrava zakonodavstvo EU. Pokušati zaustaviti nešto u EU je poput borbe s vjetrenjačama. Slojevi administracije i vlade znače da su izgledi složeni u njihovu korist. Naravno, možemo pokušati lobirati zastupnike Europskog parlamenta, što se povremeno pokazalo korisnim. Ali, u praksi je nažalost najčešće uzaludno.

Steven Woolfe– član Europskog parlamenta za regiju Sjeverozapadne Engleske