Naslovnica Svijet Obitelji su svjetla u ovom mračnom svijetu!

Obitelji su svjetla u ovom mračnom svijetu!

1401
0

Na prvom danu Svjetskog susreta obitelji, koji se trenutno održava u američkom gradu Philadelphiji, kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje, u oštrom je, ali iskrenom govoru dao naslutiti kakvo će stajališta, barem što se tiče biskupa iz Afrike, zastupati kada se sastanu sljedećeg mjeseca u Rimu.

Otvoreno optužiti druge sudionike Sinode za herezu nije baš uobičajeno u današnje vrijeme, ali izgleda da se kardinal ne ustručava iznijeti u javnosti svoje mišljenje. Podsjetimo i da će susret zaključiti papa Franjo svečanim misnim slavljem u nedjelju. Sa Catholic National Register-a prenosimo sažetak govora:

___

Afrički kardinal Robert Sarah obratio se jutros vjernicima na Svjetskom susretu obitelji, govoreći o “Svjetlu obitelji u mračnom svijetu.

Bog je obitelj“- podsjetio je prisutne.

Odnos s Bogom i našim bližnjima nas poziva na razmatranje života samog Svetog trojstva.

Nasuprot tome, rekao je, “Središte đavolskih laži je ovo: ‘Bog vas želi ograničiti. Ne želi vidjeti vaš život ispunjen. Dakle, ostvarite sebe kako sami odlučite da je najbolje’.

Kardinal je zatim objasnio kako je takvo razmišljanje početak gubljenja smisla u životu: kako je Kajin ubio svog brata Abela; kako se nasilje širi van kontrole; te kako, u naše doba, susrećemo ovisnosti, pobačaj, vjerske progone i terorizam. “Ako ne dođemo do izvora (problema, op prev.), a to je grijeh, ništa se ne mijenja.

Kardinal Sarah je također spomenuo eutanaziju i istospolni “brak” , citirajući papu Benedikta koji je govorio da se svjetlo obiteljskog život “gasi“ zbog moderne kulture.

Čak se i članovi Crkve mogu naći u iskušenju da omekšaju Kristovo učenje o braku i obitelji.

Odvajati ono što dolazi iz učiteljstva Crkve od pastoralne prakse, i mijenjati ga u “skladu s određenim okolnostima, je oblik hereze“, istaknuo je kardinal.

Knjiga Postanka nije samo priča; to je naša priča “, dodao je Sarah. Nadalje je govorio o pozivu pape Franje: “Uđite u svoje srce. Kada počnemo uviđati na što smo sposobni, pitamo se: ‘Jesam li sposoban ocrnjivati drugoga, moralno ga ubiti?

Zatim je istaknuo: “Pokajanje je dobra vijest. To je početak puta k ozdravljenju.

Dobro došli u milost Božju“, rekao je nazočnima. “Ova milost ima ime: Isus Krist.”

Taj Duh, ljubav Duha Svetog – ljubav do kraja – može prevladati sve što se čini ljudski nemoguće unutar obitelji.

Svi oni ranjeni zbog osobnih grijeha i grijeha drugih – razvedeni, rastavljeni, oni koji kohabitiraju, koji su zatvoreni u sebe i oni u istospolnim zajednicama – mogu i moraju naći u Crkvi mjesto za preobrazbu bez nečijeg upiranja prsta u njih.

Potom je govorio o svjedočanstvu koje kršćanska obitelj daje: ljubav do kraja.

Kada se ljubav vidi, “kršćanska obitelj, izvor vjere, nade i ljubavi, postaje prvi evangelizator“.

Pa je dodao: “Svijet danas treba svece s herojskim svjedočenjem“.

Tada je ispričao priču o vatrogascu koji je svojim duhom ljubavi potaknuo svoju suprugu da se vrati vjeri. Nije željela imati djecu, a završila je s njih desetoro. Tragično, muž je poginuo 9. rujna (prilikom terorističkog napada, op.prev.); a žena je umrla pet godina kasnije. Velika obitelj se nastavila brinuti o svojim mlađim članovima.

Nakon ove dirljive priče, kardinal Sarah je pohvalio velike obitelji.

Obitelji su doista svjetlo u ovom mračnom svijetu!