Naslovnica Vatikan Obrat na Sinodi?

Obrat na Sinodi?

1985
0

Nakon što su se biskupi i kardinali na Sinodi ovaj tjedan nastavili sastajati u manjim radnim skupinama, postalo je sasvim jasno da će završni dokument sinode ‘relatio synodi’ biti znatno drukčiji od prvotnog izvješća objavljenog u ponedjeljak.

Mnogi prelati su očito bijesni zbog prvog izvješća o kojem se ne prestaje govoriti posljednjih dana, jer su čuli reakcije iz svojih zemalja o tome kako su lokalni mediji predstavili kontroverzne teme, prije svega o homoseksualnosti, i smatraju kako će to uzrokovati ogromnu štetu u pastoralu.

U međuvremenu, osjeća se sve veći pritisak na sudionike sinode pred subotnje glasovanje o konačnom ishodu sinode. Kardinal Kasper je rekao u intervjuu da se nada kako će biti formirana natpolovična većina. I članovi “Kasperove legije” rade u tom smjeru. U circuli minores, (kako se zovu male grupe biskupa) uočeno je da, kada jedan od Kasperovih ljudi mora napustiti sastanak iz nekog razloga, on je odmah zamijenjen drugim. Njemački kardinal Marx je čak znao reći naglas da je za njega neshvatljivo kako sinodalni oci mogu biti više vezani za tradiciju nego Papu.

Marco Tosatti u La Stampi opisuje napetu scenu u dvorani ovog četvrtka:

Glavno tajništvo Sinode najavilo je odluku da neće javno objaviti izvješća koja spremaju Circuli Minores. Biskup Erdö je uzeo riječ, distanciravši se od prvog već objavljenog dokumenta koje nosi njegovo ime, rekavši da, ako je ono objavljeno, onda također moraju biti objavljena i ona od povjerenstva sačinjena od grupe biskupa. Nakon njegove intervencije uslijedila su brojna druga, s istim tonom, popraćena gromoglasnim aplauzom. U to vrijeme, tajnik sinode, kardinal Baldisseri, pogledao je u Papu, kao da traži savjet i vodstvo, a Papa je ostao nijem i vrlo ozbiljan. Također su nijemi ostali podtajnici sinode Fabene, Forte, Schönborn i Maradiaga. Kasper nije bio prisutan. Na kraju, otac Lombardi je najavio kako će izvješća povjerenstava ipak biti dostupna javnosti.

I zbog te kolektivne pobune većine na sinodi, sada je javnosti ipak moguće pročitati zaključke biskupa s drugog tjedna zasjedanja. Vidi ovdje

A ovako je Radio Vatikan službeno priopćio današnje vijest:

Sinoda je hod koji se nastavlja u ime transparentnosti i sudjelovanja. Tim je riječima pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, prikazao odluku donesenu u Sinodskoj dvorani, da se objave izlaganja održana tijekom rada deset manjih skupina, a koja ukratko odražavaju stajalište jezičnih skupina na koje su sinodski oci podijeljeni ovoga, drugog tjedna održavanja sinode. Ta je želja sinodskih otaca u skladu s odlukom da se objavi ‘Relatio post-disceptationem’, te jednako tako i izlaganja manjih skupina treba smatrati radnim dokumentima u kojima nije ništa konačno, nego su oni samo prinos čitavomu hodu sinode – napomenuo je pater Lombardi.

Jedan primjer iz grupe u kojoj je kardinal Burke bio moderator (izabran na tu funkciju od samih biskupa):

Tamo gdje se u Izvješću sugerira da spolni odnos prije braka može biti dopušten, odnosno da kohabitacija može biti dopuštena, pokušali smo pokazati zašto takav način života neće dovesti do ljudskog ispunjenja. U isto vrijeme, želimo priznati da postoji sjeme istine i dobrote koje se može naći u ovim osobama, i da se kroz predanu pastoralnu skrb to može prepoznati i dalje razvijati. Vjerujemo da kada bi mi implicirali kako su određeni životni stilovi prihvatljivi, onda bi se zabrinuti roditelji mogli vrlo lako zapitati: “Zašto se toliko trudimo potaknuti naše sinove i kćeri da žive Evanđelje i prigrle crkveno učenje?”