Naslovnica Društvo OBRAZOVANJEM DO RAVNOPRAVNOSTI?

OBRAZOVANJEM DO RAVNOPRAVNOSTI?

603
0

Na Quo Vadis smo u par navrata upozorili da Građanski odgoj, koji se priprema za naše školstvo, krije u sebi još veću opasnost od Zdravstvenog odgoja. U ovaj predmet se bez oklijevanja pokušava ugurati doktrina jedne sekularne ideologije a kratak pogled na priopćenje, koji nam Udruga b.a.b.e. donosi, pokazuje kako će izgledati ‘javna rasprava’.

U srijedu, 26. rujna 2013., održan je okrugli stol Obrazovanjem do ravnopravnosti, kao završna aktivnost projekta Izlazak iz mraka – prevencija i podrška žrtvama nasilja. Nakon kratkog predstavljanja aktivnosti projekta, težište je stavljeno na razgovor o nužnosti uvođenja modula o rodnoj ravnopravnosti u građanski odgoj u hrvatske škole. B.a.B.e. su predstavile modul s precizno razrađenim nastavnim jedinicama za nastavu od 5. razreda osnovne do 4. srednje škole. Uvodničarke/i su bile/bio: Sabina Glasovac iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta; Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Rh; Vinko Filipović, Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje; Vedrana Vrkaš Spaić, redovna profesorca Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu; Senka Sekulić-Rebić i Sanja Sarnavka, B.a.B.e.
Temeljni cilje modula jest propitivanje predrasuda i stereotipa koji prečesto na našim prostorima vode ka diskriminaciji i nasilju prema drugačijima, različitima u odnosu na većinu, te upoznavanje s međunarodnim konvencijama i regulativom koja uspostavlja standarde zaštite ljudskih prava i zabranu diskriminacije na osnovi spola. Od razgovora o bojama koje se vežu uz određeni spol – ružičasta za djevojčice, plava za dječake, izbora igračaka, analize likova iz bajki, kreće se postupno prema analizi utjecaja obitelji, sredine i popularne kulture na naše razumijevanje sebe kao pripadnica/ka određenog spola. “Putovanjem” u prošlost, a zatim u različite zemlje svijeta danas, pokazuje se kako se mijenjao propisani izgled muškaraca i žena, pa se, recimo, početkom 20.st. dječake oblačilo u ružičasto jer je ta boja bliža crvenoj koja simbolizira snagu i akciju itd. Prešućivanje snažnih i hrabrih žena u povijesti, borba za pravo glasa, put do donošenja Konvencije o sprječavanju svih oblika diskriminacije žena dio je sadržaja u srednjoj školi. Sadržaje je pritom nužno prezentirati u neprekidnoj interakciji učenika/ca i nastavnika/ca, bez nametanja ikakvih ideološki obojanih stavova. Jedino što se ne smije dovoditi u pitanje jest zabrana svakog omalovažavanja, vrijeđanja dostojanstva ili nasilje nad osobama zato što izgledaju drugačije ili se ponašaju s otklonom u odnosu na naša očekivanja. Ma koliko ne bile u suglasju s našim sustavom vrijednosti, ma koliko ih ne razumjeli/e i ne osjećali/e prema njima bilo kakvu empatiju, nikada nemamo pravo kršiti njihova ljudska prava. (Ako to potpisuje isto Ministarstvo školstva koje je vodilo rat oko spolnog odgoja onda su očita dvostruka mjerila. Zašto to ne primjene na kršćanske vrednote? Od njih nismo čuli ništa slično ovome- da se poslužim njihovim riječima: Ma koliko kršćanske vrijednosti ne bile u suglasju s našim sustavom vrijednosti, ma koliko ih ne razumjeli/e i ne osjećali/e prema njima bilo kakvu empatiju, nikada nemamo pravo kršiti njihova ljudska prava. Ne nisu ovo rekli, a očito su trebali ako su dosljedni.)
Rasprava nije dovela ni do kakvih konkretnih zaključaka, jer su predstavnici/e udruga Grozd, U ime obitelji itd. organizirano i orkestrirano postavljali niz primjedaba i pitanja koja nisu zapravo imala nikakve veze s temom okruglog stola. (organizirano i orkestrirano– naravno opet se vrijeđa osoba kršćanskog svjetonazora. Možeš imati i tri diplome ali ako si katolik onda si očito bez svog stava i govoriš samo ono što Kaptol kaže.) Dok je modul usmjeren na promociju koncepta rodne ravnopravnosti, odnosno poučava i ukazuje na nužnost da se nijednu osobu ne smije diskriminirati i kršiti joj se ljudska prava zbog toga što se ne uklapa u ono što sredina naziva “normalnim”, pa čak i “prirodnim” za određeni spol, predstavnice/i navedenih organizacija napadali su rodnu ideologiju koju nisu znali/e ni definirati. (Za početak kako definirati pseudo znanost koja nema nikakvo znanstveno pokriće? I uostalom ne razumijem čemu poseban studij, ideologija i ne znam što sve ne ako se sve svodi na ideju ravnopravnosti između muškarca i žene i ideju međusobnog poštovanja i prihvaćanja razlika. Pa to su opće ljudske vrijednosti. Zar se stvarno iz proračuna mora izdvajati novac za par osoba koje će nam o tome govoriti?)
U pokušaju pristojne razmjene ideje, jedna je sudionica napala prof.dr.sc. Vedranu Vrkaš Spaić, zahtijevajući da joj dugogodišnaj profesorica definira što je odgoj i istovremeno vičući kako ona to ne zna pa joj ni ne može odgovoriti. Zanimljivo je kako danas neke od udruga tvrde da je okrugli stol organiziran u tajnosti, da smo mi bile agresivne i da smo zahtijevale da nam se upišu na listu kako bismo dobile velike novce!!! (eto opet ti novci. hm…) Organizirati okrugli stol u tajnosti u Novinarskom domu, uz poziv upućen SVIM osnovnim i srednjim školama te svim neprofitnim i profitnim medijima, bilo bi zaista umijeće. Potpisivanje na liste događa se na svim skupovima jer organizatori/ce žele znati tko je sve bio zainteresiran za temu i s kim se u budućnosti može surađivati. No, ne treba trošiti puno riječi na malu ali glasno agresivnu skupinu koja za sebe tvrdi da predstavlja većinu. (Moram ovo ponoviti: ne treba trošiti puno riječi na malu ali glasno agresivnu skupinu koja za sebe tvrdi da predstavlja većinu. Pa ne govore li nama stalno da se demokracija upravo prepoznaje po poštivanju male i glasne skupine?! Ili smo mi samo velika većina koju je sam Premijer jednom prilikom proglasio spamom? Osim toga, za mene su B.a.b.e. mala glasna skupina koja nikako ne predstavlja većinu.) Oni i one sami/e sebe uvijek nepogrešivo legitimiraju na isti način. Iako tvrde da govore u ime katoličke većine u Hrvatskoj, pokazuju nevjerojatnu količinu nekršćanske netolerantnosti. Jedan nazočni ravnatelj rekao nam je kako je u školi od 600 učenika/ca, samo 5 roditelja tražilo da im dijete ne pohađa zdravstveni odgoj.
Ozbiljna rasprava, u kojoj će se čuti stručno mišljenje o sadržaju i metodici koju nudi modul, morat će biti uistinu održana bez najava u nekim manje javnim prostorima. (Tako je najbolje. Zašto bi vam dolazili ti bučni i bezobrazni predstavnici katoličke većine da vam smetaju? Ipak treba izaći iz mraka, zar ne?)

26.09.2013. 16:14:08

Zadnja rečenica sve kaže!!
Inače, kad se toliko govori o toj muško-ženskoj ravnopravnosti; upravo se na satovima vjeronauka to konstanto ponavlja od prvog razreda. Naravno nekome tko nikada nije, bez predrasuda, uzeo u ruke udžbenik ili Katekizam Katoličke Crkve ovo će biti nevjerojatna izjava. Pa čak i onaj famozni drugi izvještaj o stvaranju koji govori o stvaranju Eve iz Adamovog rebra, nije ništa drugo nego pokušaj, već u ono vrijeme, da se pokaže da su žena i muškarac istog dostojanstava. Pitam se samo zašto to znaju osnovnoškolci, a njihovi roditelji ne? Jasno je da od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća nije bilo pravog vjerskog odgoja. Ove generacije se uglavnom o vjerskim temama informiraju preko dnevnih časopisa i kvazi povijesnih drama i serija, o čemu smo nedavno pisali. I opet je samo jedno rješenje: Reevangelizacija. To je ono na što smo svi unutar Crkve pozvani. Kada to stvarno zaživi onda će se i novac iz proračuna (usput- naš novac) moći koristiti za pametnije stvari.