Naslovnica Vatikan Očekuje se kanonizacija Pavla VI.

Očekuje se kanonizacija Pavla VI.

962
0

U posljednjih 700 godina, samo su dvojica papa postali sveci, Pio V. 1712.-e godine i Pio X. 1954. -e, što znači da je proslava ovog vikenda jedinstven događaj u novijoj povijesti Crkve. Ali, kako stvari trenutno stoje, možemo očekivati sličnu proslavu u skorijoj budućnosti.

Naime, prema vijesti objavljenoj u katoličkom tjedniku Credere, papa Pavao VI. će vjerojatno biti proglašen blaženim do kraja ove godine, možda već 19. listopada na završetku Biskupske sinode. Tjednik navodi da bi se kardinali i biskupi iz Kongregacije za kauze svetaca, koja nadgleda složeni proces za kanonizaciju svetaca, trebali sastati 5. svibnja kako bi potvrdili čudo koje se pripisuje zagovoru Pavla VI., koji je bio na čelu Petrove stolice od 1963. do svoje smrti 1978. godine.

U prosincu 2012. papa Benedikt XVI. odobrio je ispitivanje koje bi moglo dovesti do Pavlove kanonizacije. Papa je formalno odobrio proces kada je Kongregaciji za kauze svetih objavila dekret u kojem se navodi da je papa Pavao VI. imao “herojske kreposti“, što je prvi korak u procesu kanonizacije.

Evangelii Gaudium, apostolska pobudnica pape Franje, i na neki način manifest njegovog pontifikata, izričito se odnosi na pobudnicu Evangelii nuntiandi (Navještaj evanđelja) pape Pavla VI., koju današnji papa smatra ključnim dokumentom za Katoličku Crkvu.