Naslovnica Crkva Kako odgovoriti na protivljenje pro-life pokretu?

Kako odgovoriti na protivljenje pro-life pokretu?

1015
0
Podijeli objavu

Hod za život je iza nas. Mediji su, već po navici, donijeli svoju verziju događaja. Oni koji se zalažu za život morali su slušati uvredljive poruke malobrojnih, ali glasnih aktivista; optužbe za licemjerje i okrutnost, pripadanje nekom drugom vremenu…

Kako u takvom ozračju osvajati srca za ovaj plemeniti pokret odgovara kardinal Raymond Leo Burke:

Postoji stvaran otpor u javnome mnijenju, od institucija i bolnica koje obavljaju pobačaje, a i od vrlo agresivnih feminističkih skupina koje se militantno bore za pravo žena da imaju kontrolu nad svojim tijelom i prema tome i na izbor pobačaja. Te pro-choice skupine promiču neku pseudoslobodu izbora- koja je u suprotnosti s pravom na život.
Moj odgovor vjernicima koji su možda obeshrabreni zbog nasilja suprotne strane može se sažeti ovako: uvijek moramo svjedočiti, i u dobru i u zlu. Kada dođe trenutak, Gospodin, koji je gospodar vremena, učinit će ovo svjedočanstvo plodnim. Nije važno ako je loše prihvaćeno.
Naprotiv: najjače svjedočanstvo mora se pokazati kada je otpor najjači. Đavao nas, naravno, želi obeshrabriti. On u naše misli nastoji posijati sumnju o smislu javne obrane ljudskog života. On nas suptilno mami da šutimo, da isključimo svoju savjest, da sebi govorimo kako smo osobno protiv pobačaja, ali ne moramo u javnosti izražavati svoju vjeru i moralna uvjerenja.
Mi smo građani svoje zemlje, a naša je dužnost u društvu svjedočiti moralne zakone, što je preduvjet za mir u našem zajedničkom životu.
Vrlo dobro znam da je to danas teško. Ali mi ne biramo vrijeme u kojem živimo, već Bog, a mi moramo prihvatiti tu činjenicu.

Iz knjige razgovora s kardinalom Burkeom Nada za svijet – Obnoviti sve u Kristu