Naslovnica Crkva Kako odgovoriti na protivljenje pro-life pokretu?

Kako odgovoriti na protivljenje pro-life pokretu?

1078
0

Hod za život je iza nas. Mediji su, već po navici, donijeli svoju verziju događaja. Oni koji se zalažu za život morali su slušati uvredljive poruke malobrojnih, ali glasnih aktivista; optužbe za licemjerje i okrutnost, pripadanje nekom drugom vremenu…

Kako u takvom ozračju osvajati srca za ovaj plemeniti pokret odgovara kardinal Raymond Leo Burke:

Postoji stvaran otpor u javnome mnijenju, od institucija i bolnica koje obavljaju pobačaje, a i od vrlo agresivnih feminističkih skupina koje se militantno bore za pravo žena da imaju kontrolu nad svojim tijelom i prema tome i na izbor pobačaja. Te pro-choice skupine promiču neku pseudoslobodu izbora- koja je u suprotnosti s pravom na život.
Moj odgovor vjernicima koji su možda obeshrabreni zbog nasilja suprotne strane može se sažeti ovako: uvijek moramo svjedočiti, i u dobru i u zlu. Kada dođe trenutak, Gospodin, koji je gospodar vremena, učinit će ovo svjedočanstvo plodnim. Nije važno ako je loše prihvaćeno.
Naprotiv: najjače svjedočanstvo mora se pokazati kada je otpor najjači. Đavao nas, naravno, želi obeshrabriti. On u naše misli nastoji posijati sumnju o smislu javne obrane ljudskog života. On nas suptilno mami da šutimo, da isključimo svoju savjest, da sebi govorimo kako smo osobno protiv pobačaja, ali ne moramo u javnosti izražavati svoju vjeru i moralna uvjerenja.
Mi smo građani svoje zemlje, a naša je dužnost u društvu svjedočiti moralne zakone, što je preduvjet za mir u našem zajedničkom životu.
Vrlo dobro znam da je to danas teško. Ali mi ne biramo vrijeme u kojem živimo, već Bog, a mi moramo prihvatiti tu činjenicu.

Iz knjige razgovora s kardinalom Burkeom Nada za svijet – Obnoviti sve u Kristu