Naslovnica Društvo Onaj drugi referendum u Švicarskoj

Onaj drugi referendum u Švicarskoj

840
0

Inicijativa pod nazivom ‘Financiranje abortusa je privatna stvar’ nije uspjela referendumom u Švicarskoj spriječiti javno zdravstveno osiguranje da pokriva troškove abortusa.

Čak je 70 posto Švicaraca glasalo protiv ove inicijative, osim u jednom kantonu Appenzell-Innerrhoden gdje je dobila marginalnu podršku birača. Mora se napomenuti da ni biskupi u Švicarskoj nisu u potpunosti podržali inicijativu jer, prema njima, ona sama po sebi ne rješava dovoljno problem abortusa. Biskupska konferencija je samo izjavila kako „rasprave oko financiranja nisu dovoljne za donošenje odluke oko pitanja ‘za ili protiv abortusa’, nego je potreban veći oblik dijaloga u društvu“. Jedino je Biskup iz Chura bez oklijevanja izjavio, tjednima prije referenduma, da je abortus ubojstvo i da „nijedan čovjek ne smije biti prisiljen na njegovo financiranje“.

Vjerojatno su i inicijatori ovog referenduma bili svjesni kako su šanse za moguće izmjene zakona male, jer se u socijalističkoj Europi ne dovodi u pitanje ni sam abortus a kamoli njegovo financiranje od strane države. Jedino su u Americi kršćani još uvijek zgranuti zbog činjenice da se na abortus troši novac poreznih obveznika. U staroj kršćanskoj Europi ljudi se još jedino mogu užasnuti ako se novac troši na ispomoć vjerskih zajednica. Toga smo svjedoci i u Hrvatskoj. A to što moj i tvoj doprinos zdravstvenom osiguranju direktno financira ubojstva nerođene djece u Hrvatskoj nikome ništa. Mislim, ako je društvo tako pokvareno da abortus mora biti legalan, zar moram i ja osobno u njemu sudjelovati? Moram. I to pod prijetnjom kaznenog djela i konačno zatvorske kazne – jer se porezi i doprinosi moraju plaćati, zar ne?